TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Jure Franko

jurefranko842

     Jedna trka menja sve
     Većina onih koji su se našli među legendama zimskih olimpijskih igara su na listama najvećih u svim zemljama.

edno mesto rezervisano je za čoveka koji je osvojio jednu medalju, srebrnu u Sarajevu 1984. godine.


Jure Franko rođen je 28. marta 1962. godine u Novoj Gorici.

Na granici tadašnje Jugoslavije sa sadašnjom Italijom izrastao je u dobrog takmičara, u Svetskom kupu stigao do tri treća mesta, 23 plasmana u deset najboljih i nikada nije bio ni blizu Kristalnog globusa.

Povukao se sa 23 godine, kasnije skijao po Sjedinjenim Državama, mučio sa povredama leđa, bio trener i bavio se humanitarnim radom.

Sve što je radio pre i posle tog dana pozlatio je srebrnom medaljom u Sarajevu.

Dobio je opkladu sa direktorom reprezentacije Jugoslavije Tonetom Vogrincom, ovaj se ošišao do glave, a navijači u Sarajevu Franku spevali “Volimo Jureka više od bureka!”


Jure Franko na Olimpijadi Sarajevo 1984

 


Jure Franko 30 godina nakon Sarajevske Olimpijade

     - U Sarajevu sam drugi put rođen!

Kada je 14. februara 1984. godine, na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, osvojio srebrnu medalju, prvu i jednu zimsku olimpijsku za tadašnju Jugoslaviju, Jure Franko nije ni sanjao da će ga Sarajevo toliko zavoljeti.

Čak ni do danas kaže, nije shvatio kako to "Sarajevo voli Jureka više od bureka", kako su uzvikivali navijači nakon njegovog sportskog pothvata.

"Ovdje mi je drugi dom, ili nakon 1984. i prvi dom. Kao što sam to već više puta i rekao, ja sam ovdje rođen drugi put. Kako porodica ne bi svog sina voljela i isto tako sin svoju porodicu?", rekao je Franko u intervjuu za Anadolu Agency (AA).


Kako izgleda biti prvi osvajač olimpijske medalje za Jugoslaviju za njega je teško pitanje, ali najteže je biti prvi, kazao je Franko. On je dodao da je imao sreće biti prvim osvajačem medalje, ali vjeruje da se i više odličja moglo osvojiti.

"No, nakon raspada naše bivše države, ako pogledamo koliko je toga još bilo osvojeno sa Janicom Kostelić, Matejom Svet, i drugim skijašima… Dosta toga. Sada je u Sloveniji Tina Maze, za koju se nadamo da će oboriti srebro i da će iz toga doći zlato", kazao je Franko.

Trideset godina nakon Olimpijade u Sarajevu osjeća se odlično. Tvrdi da promjene zbog rata koji su se dogodile primjetne su u bh. prijestolnici. Ipak, Franko ističe da nije toliko važno kako je izgledalo Sarajevo prije 30 godina, već da se Sarajevo sjeća danas kako je jednom bilo na vrhu svijeta.

"I kako to još uvijek može. Ljudi su isti, planine su iste i uvjeti su isti. Baš to i ta kandidatura za EYOF 2017 mislim da je prvi korak u pravom smjeru, kako bi Sarajevo došlo do onog veličanstvenog Sarajeva od prije 30 godina. Mislim da se sve radi u pravom smjeru, kako bi se došlo do toga što je Sarajevo bilo. Pošto je to već bilo, znači da može biti tako ponovo", pojasnio je Franko.

Olimpijada mladih je mini olimpijada, koja nije na velikoj pozornici poput Olimpijskih igara, pojasnio je Franko, no to znači da će objekti pravljeni za ZOI 84 u Sarajevu ponovno oživjeti. Za postizanje ponovnog uspjeha i sjaja najvažniji su, prema njemu, ciljevi. Kao najbolji primjer za to navodi Kosteliće, te svoju porodicu.

"Mi smo primorci, nismo bili vezani za planine, ali ipak smo uspjeli doći do skijaške medalje. Gdje postoji volja, postoji i način. Treba to slijediti i sigurno će se doći do rezultata", rekao je Franko.

Pored volje, svakako je potrebna i finansijska podrška. Da bi jedna zemlja imala kvalitetne skijaške timove, Franko ističe kako je to već malo veći finansijski zalogaj.

"Za individualca nisu veći zalogaji finansijski, već individualni. Ono što se pojedinci odluče da naprave, onda se sve podredi tome. U skijaškom sportu je oprema ona koja je skupa, ali može se i tu naći put, u dogovoru sa sponzorima, proizvođačima. Brali smo gljive na planinama, prodavali smo ih u Italiji, švercali preko granice, i sa tim italijanskim lirama smo ustvari finansirali naše treninge i skijanje u Italiji, Austriji i Sloveniji", govorio je kroz smijeh Franko.

Iako još uvijek nije dobio zvaničnu pozivnicu za obilježavanje 30. godišnjice od održavanja Zimskih Olimpijskih igara, Franko kaže da bi rado došao naredne godine u Sarajevo.

"Nadam se da ćemo moći sve iskoordinirati. Nemam ni ja više vremena kao nekad. Danas se Jure Franko bavi svojom djecom, što je prva i glavna stvar. Nakon toga ima malo posla, a malo za srce i dušu i pomoć ženi su teatar i pozorišne produkcije, malo da se nasmijemo", kazao je Franko.

Nikada nije mogao shvatiti kako ga to Sarajlije vole više od hrane, kao i ko je smislio skandiranje „volimo Jureka više od bureka“.

"Baš sam razgovarao sa kolegama Francuzima, koji su rekli da u Francuskoj nikada niko ne bi tako nešto rekao, pošto hranu i piće previše vole, te da u Francuskoj tako nešto ne bi nikada prošlo. U Sarajevu je prošlo i to je meni još uvijek jedno veliko pitanje, kako je to neko mogao smisliti. Ako su tu bili Nadrealisti u to vrijeme, jasnije mi je", zaključio je Franko.

         11.12.2013.     Izvor: Radiosarajevo.ba

 


Emisija: Tv lica: ... Kao sav normalan svet - Jure Franko

subota, 28. mar 2015,  www.rts.rs

Zahvaljujući tada 22 godišnjem skijašu Juri Franku Sarajevo će ostati upamćeno po njegovoj medalji, Vučku i jednom kafedžiji koji je ćevapčiće naplatio legendarnom Kirku Daglasu čak 100 dolara, zbog čega su ga Sarajlije bojkotovale i zatvorio je kafanu. Sarajevo je zahvalnost junaku Olimpijade Franku, iskazalo i sloganom koji se pamti "Više volimo Jureka od bureka".

Danas Jure Franko živi u Radovljici, slikovitom gradiću u Sloveniji gde se vratio posle života u Japanu i Americi. Dugo nije davao intervjue, a danas se vraća u medije kao producent koji je dobio prava za izvođenje mjuzikla Mama mia u našem regionu.

U gradiću u kome živi dočekao je Tanju Peternek prisećajući se Sarajeva, video rikordera koji je dobio tada i koji i danas radi, govorio je o karijeri koje je morao da se odrekne samo godinu dana posle uspeha na Olimpijadi, ali i o tome kako je naučio japanski jezik i postao novinar na njihovoj televiziji i tome kako njegova dece vide uspeh iz 1984. godine u Sarajevu.

Autor: Tanja Peternek

Pogledajte celu emisiju na sajtu RTS-a: http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/1869393/Tv+lica%3A+Jure+Franko.html

 

 

Komentari:

  • Sećam se ovog čoveka, te davne 1984 imao sam 10 god, posle njegovog srebra, na poklon sam dobio veliki poster sa njegovog slikom. On i križaj su krivi što i dan danas volim skijanje, tu ljubav sam preneo i na moje klince. Mislim da mu je pravo ime Jurij.

    Poslao DM, 24.11.2011 15:51

Pošaljite svoj komentar


Aleksandar Šuki Milenković

sukiam300x200

U istoriji jugoslovenskog i srpskog sporta, Aleksandar Milenković ostaće trajno zabeležen kao najveći svestrani sportista u regionu. Najinteresantniji podatak u njegovoj biografiji je...

Velike legende belih staza

moser60g

Teško je porediti različite periode vremena, kao i alpsko skijanje danas i pre 40 godina. Ne samo da se razlikuje u broju...

Boris Strel

borisstrel250

    *Jedan od najboljih smučara bivše Jugoslavije*     Boris Strel, poznati slovenački skijaš, rođen je 20.oktobra 1959. u Žirehu. Igru, druženje sa...

Bojan Križaj

krizajstara1

*      Meni je Juga ostala kao i pre*      Jesam jugonostalgičar. Za mene su to bila dobra vremena. Drago mi je što...

Ingemar Stenmark

stemnark300x200

Više od petnaestak sezona je “penzioner”, ali pred svaku sezonu u skijaškim krugovima nezaobilazna je tema. Ingemara Stenmarka, tihog kralja snežnih padina...

Majkl Edvards Edi

Eddie 11300x200

Katarina Vit je tih februarskih dana 1988. očaravala svet suptilnom interpretacijom umjetničkog klizanja, britki i koncentrisani Mati Nikenen nije dao nikome ispred...

Janica Kostelić

janicakostelic8

     *Jedna od najboljih ikada*      Kod muškaraca na Olimpijskim igrama u Vankuveru osetiće se odsustvo Hermana Majera, a kod žena takav slučaj...

Petar Popangelov

popangelovreidl020080314162306

*Petar Popangelov* (Петър Попангелов) je prvi bugarski skijaš koji je dospeo u svetsku skijašku elitu. Rođen je 31. Januara 1959 u Samokovu,...

Alberto Tomba

albertotomba051207bgd

     Alberto Tomba (rođen 19. decembra 1966) je čuveni italijanski alpski skijaš. U svojoj bogatoj karijeri osvojio je 5 olimpijskih medalja, od...

Kjetil Andre Omot

kaa1

     *Najtrofejniji skijaš Olimpijskih igara*      Sa osam medalja Norvežanin Ćetil Andre Omot je najtrofejniji takmičar u alpskom skijanju na Olimpijskim igrama u...

Hermann Maier

hermannmaier1

     Roditelji Hermana Maiera imali su svoju ski skolu u Flachau, Austria, gdje je Herman poceo da se takmici vec u petoj...

Marc Girardelli

girardelli640x384

Alpska skijaska legenda Marc Girardelli je 18. jula 2013. proslavio 50. rođendan. U svojoj zaista uspešnoj karijeri osvojio je deset medalja na...

Ole Einar Björndalen - Najuspešniji biatlonac svih vremena

ole einar bjoerndalen 300x200

Ole Ejnar Bjerndalen (Ole Einar Björndalen) je norveški sportista i najuspešniji biatlonac svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Sociju 2014., "kralj bijatlona" Bjerndalen...