TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Smučarski klub "Zlatibor" - Zlatibor

sk zlatibor logo2012480

Smučanje je na Zlatiboru nastalo iz potrebe. Zbog velikih snegova i neprohodnih puteva dosetljivi Zlatiborci iz zlatiborskih sela počinju sami da izrađuju skije i da ih koriste za kretanje i obavljanje seoskih poslova, obilazak stoke, nošenje hrane u planinu... U literaturi pronalazimo podatke da skije u našem kraju počinju da se prave dvadesetih godina prošlog veka.

Majstori kovači, kolari i stolari su koristeći svoje zanate i veštine počeli da prave skijašku opremu koja je poklanjana seoskoj deci. Oprema je bila prilagođena hodanju na skijama. Sistem vezova je bio sa slobodnom petom, sa oprugom na sredini skije.

Skijanje, pored potrebe postaje i omiljena zimska zabava svih generacija zlatiboraca. Sredinom tridesetih na Zlatibor dolaze zbog skijanja ljubitelji ovog sporta uglavnom iz Beograda i Užica.

Organizovano smučanje na Zlatiboru počinje 1938. godine kada je osnovano "Smučarsko društvo Rudine Zlatibor". Njegovi osnivači, Janićije Jeremić, Milija Glišović, Drago Jeremić i Miloš Mišović takmiče se i prenose svoje znanje mladim generacijama. Od tada zajedno sa sudbinom svoje zemlje i naroda i SK prolazi kroz burne istorijske promene.

60-ih godina smučarski klub menja svoj naziv u "Smučarski klub Janićije Jeremić", a 2001. godine nakon preregistracije po novom zakonu, počinje da koristi sadašnje ime.

Od sredine 70' godina prošlog veka pa sve do 1992. SK je nosilac smučarskog trčanja i biatlona u Srbiji.

Klub je od drugog svetskog rata organizovao veliki broj takmičenja u smučarskom trčanju i biatlonu.
90tih godina veoma popularna bila su prvenstva SFRJ, kup M. Tito koji se održavao u svakoj od šest republika (na Zlatiboru se zvao Zlatiborski memorijal i redovno se odrzavao sve od 1973. godine), tromeč Srbije, Bosne i Crne Gore, prvenstva Srbije, MOSI igre, školske olimpijade.

Kroz skole skijanja i takmičenja su prošle mnoge generacije đaka sa teritorije opštine Čajetina. Uz dobru organizaciju i pomoć lokalne zajednice i proizvođača opreme sa teritorije bivše SFRJ, klub je organizovao obuku u smučaskom trčanju u svim školama. Seoske škole su iznedrile najtalentovanije takmičare koji su sa uspehom predstavljali Klub i Srbiju na mnogim takmičenjima na teritoriji bivše Jugoslavije. O popularnosti ovog sporta u tom periodu svedoče podaci da je na trkama Zlatiborskog Memorijala učestvovalo između 350 - 700 takmičara.

Najveći uspeh na državnom nivou tada postiže ekipa zlatiborskih takmičara, kada dva puta uzastopce (1975.i 1976.) postaju prvaci Jugoslavije u Dražgošama u Sloveniji.

90'ih godina, usled opšteg ludila nastalog u ovom delu Balkana, klubske aktivnosti su zamrle, sve do preregistracije od bivših članova kluba 2001. godine.

Klub je sada član nacionalnih granskih sportskih saveza, Skijaškog saveza Srbije i Biatlon saveza Srbije a preko Opštinskog sportskog Saveza posredni član Sportskog saveza Srbije. Nasi članovi su aktivni učesnici u radu ovih organizacija kroz IO SSS, predsedništvo Biatlon saveza, nordijsku komisiju. Jedan od naših članova je i član FIS odbora za pravila i materijalnu kontrolu.

Od 2002. godine dva naša trenera su aktivni treneri reprezentacije Srbije, a od 2003 – 2007. naš trener je bio i trener ženske biatlon reprezentacije.

Trenutno, klub broji oko 80 članova, od čega su 30 aktivni takmičari, a ostali su stručna lica, rekreativci i simpatizeri smučarskog trčanja. Klub ima i sudijsku sekciju gde 20 članova ima položen sudijski ispit.

Klubske aktivnosti redovno se odvijaju uz veliki entuzijazam trenera, nekadašnjih smučara trkača, ljubitelja smučarskog trčanja i pomoći Turističke organizacije Zlatibor i Opštine Čajetine.

Zimske aktivnosti svakodnevno se odvijaju u centralnom delu Zlatibora, na prostoru Tić polja gde smo 2009. godine uspeli da izvršimo homologizaciju staza sa smučarsko trčanje kod FISa (dužine 1,2 1,5 2,5 3,3 i 5km).
Na 20km od centra Zlatibora, u Murtenici postoji rezervna staza za smučarsko trčanje i biatlon, na kojoj se sneg veoma dugo zadržava.
Ove sezone smo uspeli da uz pomoć dobrih ljudi popravimo veoma stare motorne sanke koje su skoro muzejski eksponat i da napravimo dodatke za uređenje staza za skejt i klasičnu tehniku. Uz pomoć sponzorstava, redovno je uređivana staza na Tić polju, a posle skoro 25godina i 10km staze za klasičnu tehniku u Murtenici.

Aktivnosti i treninzi se sprovode tokom cele godine. U periodu bez snega, članovi se bave biciklizmom, ski rolerima, trčanjem, planinarenjem, vežbanjem na spravama...

Klub je organizator međunarodnih trka kao sto su FIS trke Balkan Kup koja se redovno nalazi u FIS kalendaru, prvenstava Srbije, Zlatiborskog kupa, Božićne noćne sprint trke.

Od 2001. godine kroz klub je prošlo preko 200 aktivnih takmičara koji su nastupali na raznim takmičenjima u kategorijama od cicibana do seniora i veretana.

Članovi kluba predstavljaju Srbiju kao reprezentativci u smučarskom trčanju i biatlonu.

Najveći uspeh je svakako učešće na zimskim Olimpijskim igrama 2006. u Torinu. Takmičari su učestvovali i na takmičenjima kao što su Svetska prvenstva, zimske univerzijade, Festival mladih Evrope EYOF, Evropska prvenstva i kupovi, Prvenstva Balkana i FIS trke.

Redovno se uzima učešće i na nacionalnim i takmičenjima regionalnog karaktera.

Od 2001. osvojeno je preko 600 medalja i klub je višestruki ekipni Prvak Srbije.

Naša želja je da zlatiborska brda zimi budu ponovo išarana dečjim tragovim skija i da klub funkcioniše na principima harmonične povezanosti dece, roditelja i zajednice. Svako dete u bilo kom delu Zlatibora treba da dobije šansu da se bavi smučarskim trčanjem i nauči da skija.

Zlatibor postaje skijaški centar koji svoje aktivnosti zasniva prvenstveno na kapacitetima svojih stanovnika, koristeći uspešne primere iz sveta.

Želeli bi da omogućimo deci koja imaju ambicije da se takmiče da imaju adekvatnu opremu i uslove kako bi mogli da postignu što bolje rezultate kao i da naši takmičari ne prekidaju karijeru u godinama kada počinju da postižu najbolje rezultate, zbog finansijskih okolnosti u kojima žive. Naša namera je da uspostavimo permanentnu edukaciju trenera.

Uz pomoć sopstvenog dobro opremljenog i obučenog sudijskog kadra i prijatelja kljuba koji su nezamljiva pomoć pri svakoj organizaciji, želimo da organizujemo i redovno održavamo takmičenja kako nacionalnog tako i mađunarodnog karaktera.

Nadamo se da ćemo uz podršku Turističke organizacije Zlatibor, rešiti zauvek problem klubskih prostorija koje klub nikada nije imao.

Smučarsko trčanje vidimo kao obavezni deo fizičke kulture u školama što se uklapa u strategiju MOSa. Želimo da u njega uključimo i slabo zastupljene grupe u sportu kao što su žene i da stvorimo zdravu naviku za bavljenje smučarkim trčanjem kao sastavnim delom života.

Sa Opštinom Čajetina i predstavnicima srodnih sportova pravimo planove za očuvanje i uređenje nordijskog centra Tić polje kao multifunkcionalnog sportskog centra na otvorenom u zimskom i letnjem periodu. Tić polje je prostor koji je po regulacionom planu naseljenog mesta Zlatibor opredeljen za sportske sadržaje. Spoj turističkih kapaciteta Zlatibora i sportskih sadržaja ima velike potencijale i pruža sigurnost u realizaciji.

Predstoji nam i uspostavljanje partnerske saradnje za Srbija šumama i privatnim vlasnicima zemljišta oko planiranja i korišćenja šumskih puteva za potrebe smučarskog trčanja u Murtenici u zimskom periodu. Uspostavljanje saradnje sa Srbija šumama i Skijalistima Srbije oko izgradnje staze za smučarsko trčanje u Ski centru Tornik koji poseduju dobre kapacitete da ove aktivnosti podrže.

Ovaj prijem, kao i mnogobrojne aktivnosti naših prijatelja smučara Norvežana koje su se dešavale proteklih meseci, dale su nam dodatnu pozitivnu energiju i uverenje da smo na dobrom putu u daljem razvoju smučarskog trčanja u Srbiji.

I za kraj, kao što Miloš Nišavić u svoj knjizi Smučanje iz 1965. godine kaže:
“Smučanje je fenomen. Treba ga doživeti, a svako to čini na svoj način.”

Pozivamo Vas da dođete na Zlatibor da zajedno uživamo u smučarskom trčanju!

KONTAKTSmučarski Klub Zlatibor

PIB 101881544    MB 17393863

 

064/18.33.424
(Predsednik upravnog odbora, Miloš Glišović)
milos@radionicakrug.com

063/81.21.170
(Trener, Radosav Jelisijević)
sk.zlatibor@gmail.com

 

Niko nije komentarisao ovu stranu.

Pošaljite svoj komentar


Ski klub "Royal" - Beograd

royal250

Dana 05.09.2011, održan je radni sastanak  svih relevantnih činilaca u klubu. Razmatrana je dosadsnja strategija razvoja kluba, kao i rezultati u sezoni 2010/2011....

Beogradski skijaški klub - BSK

2017 04 19 182901 Beogradski Ski Klub3

Beogradski skijaški klub osnovan je 2003. godine spajanjem nekoliko najaktivnijih beogradskih skijaških klubova: Rtanj Felkl, Olimp, Pro ski i Alp ski. Do...

Skijaški klub „Niš“ - Niš

sk nis 300x200

Skijaški klub „Niš“ osnovan je 05. januara 1981. godine. Klub je nastao iz masovnog smučarskog pokreta, u Srbiji karakterističnog samo za Niš,...

Ski klub "Midzor" - Knjaževac

midzor250

Jedan od najtrofejnijih sportskih klubova u Knjaževcu. *Ski klub MIDŽOR - Knjaževac - osnovne informacije: * Kontakt osoba:    - Adresa kluba:      Stevana...

Sportski klub "Biatlon" - Novi Sad

biatlonnslogo640x389

Sportski klub "Biatlon" iz Novog Sada je nevladina, neprofitna sportska organizacija koju je osnovala grupa entuzijasta 20. Januara 2007 godine. Sportski klub "Biatlon"...

Ski klub "Vojvodina" - Novi Sad

skvojvodina300x200

Ski klub ''Vojvodina'' Novi Sad  je osnovan 1970. godine s ciljem da edukuje, propagira i unapređuje sve aktivnosti vezane za skijanje. Sedamdesetih...

Ski klub ''Stari Grad'' - Beograd

skstarigradbgd250

Skijaški klub ''Stari Grad'' - Beograd je osnovan 20.11.2005., a registrovan je od Ministarstva prosvete i sporta 17.1.2006. Prioritet je skijaški sport,...

Ski klub "Miljan Petković" - Zvečan

Ski Klub Miljan Petkovic250

Ski klub Miljan Petković, Zvečan - je osnovan 2006. godine u Zvečanu u sećanje na tragično nastradalog Miljana Petkovića profesora fizicke kulture...

Ski klub „Rtanj" - Beograd

rtanj250a

Ski klub "Rtanj" je najtrofejniji skijaški klub u Srbiji. Još tokom osamdesetih godina članovi kluba "Rtanj" bili su prvaci Srbije u svim...

"SkiBus" udruženje ljubitelja skijanja - Beograd

skibuslogo2250x140

Udruženje ljubitelja skijanja SkiBus je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana i registrovana 2006. godine od grupe istinskih ljubitelja skijanja, planina i snega sa...

"Ski Manijaci" udruženje ljubitelja skijanja - Beograd

manijacilogo250

Udruženje ljubitelja ski sporta "Ski Manijaci", nestranačko je, nevladino i neprofitno udruženje građana. Nastalo je na, za naše prilike, pomalo neuobičajen način –...

Udruženje instruktora skijanja i snowbord-a Srbije (UISS)

uiss250x188

Udruženje instruktora skijanja i snowbord-a Srbije (UISS) e-mail: udruzenje.i.s.s@gmail.com[mailto:udruzenje.i.s.s@gmail.com] web:   www.uiss.org.rs  

Snowboard klub BIBIS - Beograd

bibis 300x200

BIBIS snowboard klub je osnovan 2006 godine u Beogradu. Upisan je u registar sportskih organizacija pod brojem 14686. Naš klub je orjentisan na...

Udruzenje Freestylera

UF 300x200

Šaka ljudi, koja je iz čiste ljubavi, entuzijazma i ličnom spretnošću a pre svega upornošću uspela da napravi na desetine takmičenja u...