TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Šumadijski čaj

suumadcaj222

     Ovaj recept za vruću rakiju ili "Šumadijski čaj" zasnovan je na iskustvima čika Nikole koji je vodio poznate kafane u Beogradu: Marš na Drinu, Smederevo, Prešernova Klet itd. Recept je na "naučnoj" bazi sa objašnjenjima:

Poreklo i karakteristike:
     Grejanje žestokih alkoholnih pića nije neuobičajeno ali se ovaj način konzumacije ipak vezuje za prostor centralne Srbije. Šumadijski čaj je alkoholno piće jačine oko 25%. Manja jačina od 20% i veća od 30% narušava osnovnu aromu i karakteristična svojstva pića.

Sastojci:
     Priprema se obično vezuje za rakiju manje jačine i lošijeg kvaliteta koju je na taj način moguće iskoristiti. Kako je to obično rakija slabijeg kvaliteta koja sadrži estre i često ima kiselu žicu treba biti pažljiv u izboru. Pravi ljubitelji i poznavaoci uvek se opredeljuju za kvalitetnu jaču rakiju kao polaznu sirovinu. Količina šećera treba da bude takođe oko 25% od ukupne količine tečnosti za pripremu. Količina rakije i vode treba da bude takva da se postigne jačina 25% čistog alkohola. Na primer 5,5dl rakije jačine 45% i 4,5dl vode ukupno daju taj procenat. Takođe i 6dl rakije 40% i 4 dl vode. Isto se dobija i sa 7,5dl jačine 33% i 2,5dl vode itd.

Priprema zasnovana na 1 litru tečnosti (rakija+voda):
     Šećer u količini 250g se stavi u sud i lagano otapa. Pošeljno je staviti sasvim malo vode, 1 kašičica do dve ukoliko je vatra jaka da ne bi došlo do zagorevanja donjeg sloja šećera koji kasnije kvari aromu pića. Kada postigne boja preko istopljenog šećera nalije se VODA!!!! u količini koja je pripremljena a nikako rakija. Zagrevanjem rakije, nepotrebno bi se gubio alkohol. Tek nakon otapanja cele količine šećera dodaje se rakija.
     Ukoliko u rakiji postoji izvesna količina metil alkohola, njegova tačka ključanja je oko 6-7stepeni niža od tačke ključanja etil alkohola. Kod takve rakije kada započne pojava prvih sitnih mehurića njihov intenzitet počinje prividno da slabi posle 10ak sekundi  sa tendencijom smanjenja, pa tek nakon toga  ponovo počinje strujanje, što je znak da je metil ispario. Drugi intenzivniji nalet ključanja znak je da je počelo isparavanje etila. Kod kvalitetne rakije koja ne sadrži otrovni metil alkohol ova pojava izostaje.
     Rakija je u tom trenutku (kada baci prvi ključ) skoro gotova. Kada se skloni sa vatre treba u tu količinu dodati bar oko 0,5dl ruma čija aroma neće dominirati ali će neverovatno doprineti neponovljivoj aromi šumadijskog čaja. Zavisno od ukusa u ovako pripremljeno piće može se dodati po želji još izvesna količina šećera, ko voli slađe, ali previše slatka rakija pravim poznavaocima kvari uživanje.

Služenje:
     U debljim čašama obavijenim salvetom

Način konzumiranja:
     Naravno da je udisanje pare sastavni deo uživanja i ugođaja da bi se osetila puna aroma ali ne iz neposredne blizine. Pije se kao i vruća kafa tankim srkanjem (bez blama ovo je Srbija)

Savet:
     Ne podgrevati naknadno, bolje je spremiti potrebnu količinu koja će se popiti, a ako nedostaje spremati ponovo.

Napomena:
     Šumadijski čaj brže "hvata" zbog povećanog sadržaja šećera ali i brže se od njega trezni. Ako je pravilno spremljen nikada od njega ne boli glava.

     Za sajt Skijanje.rs , recept poslao čika Nikolin unuk Nikola. Hvala!





Po receptu Radmile Subotički

Potrebno:
     - 1 lit. "meke" ili 0,6 lit. "ljute" rakije i 0,4 lit vode
     - 300 g šećera
Priprema:  
   Sipati šećer u lonac i pržiti ga dok ne dobije svetlu "karamel" boju a zatim ga preliti rakijom.
   Kuvati dok ne provri (jedan kljuc).
Služiti:
   U debljim čašama (prethodno zagrejanim).
Savet:
   Piti bez udisanja pare!



Pet najboljih sajtova za vremensku prognozu

pcpress540

Svedoci smo vrlo promenljivog vremena, a ono je posebno nepredvidivo u planinskim uslovima. Skijašima je važna vremenska prognoza da bi znali u...

Uživajte u snegu!

sneg620x0

Roditelji male dece bi trebalo da iskoriste ovu priliku da provedu vreme u porodičnoj zabavi na belom pokrivaču. Sankanje i pravljenje Sneška...

Moda na snegu

moda2extreme

Ukoliko ste jedni od onih koji su već uplatili skijanje ovaj tekst je u potpunosti za vas, ukoliko ne pravite bitnu razliku...

Ski oblačenje

jaknazelena

Zbog nepredvidljivog vremena i temperatura koje variraju od ekstremno niskih do visokih za ovo doba godine, za skijanje se obucite višeslojno.

Zašto Aktivan veš?

1222654453 HOWITWORKS

Zašto izabrati aktivan veš? Iz prostog razloga- da bi stalno bili suvi i da bi se osećali komforno kad počnete da perspirirate....

Budite moderni na skijanju

skijanjemoda

     Sezona skijanja davno je počela. Ako se spremate na neko od snegom pokrivenih skijališta, potrebna vam je i oprema koja će...

Kapa, šal, rukavice

kapa 260x300

Šalovi, kape i rukavice su jedni od najkorisnijih modnih detalja, jer ne samo da mogu obogatiti vaš izgled, nego će, a to...

Kako se obući za skijanje?

lensskiwear

Da biste sa uživanjem skijali veoma je važno da se pravilno obučete. Skijanje zimi može biti pravo uživanje, ali da bi došlo...

Skijanje sa stilom

style1009243c

Boravak na snegu, tačnije, na ski stazi, ne isključuje razmišljanje o stilu. Važno je da vam bude toplo i udobno, ali nema...

Budite moderne i na ski-stazi

shutterstock984050f

Toplo sklonište i hrana prioriteti su većine ljudi tokom hladnih zimskih dana. Ipak, za ljubitelje zimskih sportova i planine - staze su...

100 godina Ski Mode u jednom video klipu

100 Years of Ski Fashion

Pratite 100 godina ski mode od 1915. do 2015. godine. Kao i samo skijanje tako je i oblačenje skijaša prošlo kroz mnoge...

Alkohol, skije i strme padine ne idu zajedno

ski dan300x200

S početkom prave zime stiže i mnogima omiljena sezona skijanja tokom koje će se sa porodicim ili prijateljima uputiti na neku od...

"Pametna" ski-odeća

Pametna ski odeca300x200

Odeća za skijanje može da traje godinama, ako je pametno izaberete. Ali, važno je da bude i od "pametnih" materijala, poput goreteksa,...