TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Mala škola skijanja

skolap1

Ovaj tekst je namenjen za one koji se plaše poduhvata, zvanog skijanje, ili za one koji nemaju visoko mišljenje o ovom sportu. Naravno, oni koji su iskusni u skijanju dobro će znati o čemu se radi kada kažem da se zaista vredi upustiti u učenje skijanja. Uz par malih, ali korisnih saveta, nadam se da ću uspeti promeniti mišljnje i ohrabriti beznadežne.

Šta je najbitnije u skijanju? Kao prvo, i ono najbitnije je dobra volja! Međutim, ako dobre volje ne postoji, ali ipak mislite da stanete na skije, evo šta treba imati na umu:

Skijanje je ne samo zdrav sport, nego je i zabavan i uzbudljiv. Nažalost, za one koji su prvi dan u životu stali na skije, i nije toliko zabavan iz prostog razloga što ili nisu nabavili ski-instruktora (to može biti i prijatelj(ica)), ili su zaboravili kapu, šal, itd. Ali, nemojte se obeshrabriti prvi dan. Naravno da se ne očekuje od vas da idete na vrh strme planine s kojeg ćete do dna skijati brzinom 80km/h, i skršiti se u drvo nakon što shvatite da ste zaboravili kako se zaustaviti. Ne, ni ne pomišljajte na to! Skijanje se, naime, uči na ravnoj površini, polako krećući na maloj strmini. Prva lekcija je najdosadnija, ali i najbitnija.

 No, prije nego što krenete na planinu ponesite sledeće:
     a) kapa, šal, rukavice
     b) skijaško odijelo (nipošto ne skijajte u farmerkama, jer će vam se zadnjica zalediti)
     c) što više slojeva to bolje, tj. onoliko koliko će vas učiniti komotnim.
     d) izaberite onu odjeću koja će ispuštati znoj - vetrovka nije loša ideja.
     e)
     f) izaberite čarape koje nisu predebele, niti pretanke.
     g) Ako je dan veoma sunčan, ponesite kremu za lice za zaštitu kože.
     h) Što se tiče cipela, birate kao i obične cipele, samo što se o skijaškim cipelama posebno radi o širini. Ako su preuske i krute, i ako ne možete da maknete palac, mislim da nisu za vas. Izaberite one koje se u svim dijelovima, od koljena do tabana, osjećaju najugodnije.
     i) Skije su vaš izbor. Zapamtite da šire skije na vrhu imaju veću sposobnost okretanja. Dužina skija takođe igra važnu ulogu. Preporučujem da uzmete skije blizu vaše visine, sigurno ne duže. Naučićete vremenom, pogotovo ako ste zaintersovani da postanete expert, da ima mnogo vrsta skija i da svaka ima svoju upotrebu za različit stil skijanja.
     j) Za prvu lekciju vam štapovi ne trebaju, jer će vam smetati dok budete pokušavali držati ravnotežu.

Kada stignete na planinu, prvo se nadišite svežeg vazduha, a zatim bez frke i panike, obujte cipele i skije. U trenutku kada ste stavili cipele u skije, ne da vaša prva lekcija skijanja već počinje, nego ste postali i skijaš! Neiskusan, ali opet skijaš.

Mali savet da bi ste se navikli na opremu: bilo bi poželjno da prohodate prvo u cipelama da bi ste se navikli na njenu veličinu i komotnost. Hodajte kao što pingvin i patak hodaju: stopala unutra i izvan. Kad mislite da ste spremni za skije, preporučujem da prvo stavite desnu ili lijevu i počnite da se kližete na toj jednoj skiji. Isto probajte i na suprotnoj.

Kada ste spremni da stanete na obe skije i kada ste dobili dovoljno samopouzdanja, mislite na jedno, a to je ravnoteža! Ravnoteža je najbitnija u skijanju bez obzira da li se radi o expertu ili početniku. Kako definisati ravnotežu na skijama? Morate posebno paziti na položaj tijela. Ne smijete se naginjati suvise napred - jer bi pali na nos, niti smete "sediti" na cipelama, jer će vas sila spreda odvući tamo gde ne želite. Vežba koja je veoma efektna za učenje ravnoteže je skakanje na skijama. Skačite dok ne osjetite položaj u kom ste najsigurniji. Zatim, ruke uviek moraju da budu ispred vas da bi ih vi mogli videti. Ako mislite da je apsurdno držati ruke u tom položaju čitavo vrijeme, zamislite da držite tačnu na kojoj stoji vruć čaj u šolji koji ne želite da prospete. Ako se krećete prema nizbrdici, skije morate upirati da bi kontrolisali brzinu. Ako vam je teško naći se u ovom položaju, namestite skije u obliku pluga (trougla) tako što će vam se vrhovi skija dodirivati, gležnjve skrenite prema unutra, a zatim lagano grunite kolenima napried dok vam gornji deo tela ostaje u istom položaju, tj. ne miče se. Počećete polako da se krećete, a to kretanje se zove pluženje. Bitno je da pri ovom kretanju ne okrećete gornji deo tiela levo-desno, jer ono mora biti u istom fiksnom položaju od kukova pa na gore.

Zaustavljanje:
Da bi ste se zaustavili, morate primeniti veći pritisak na skije, tj. morate se jako oduprijeti gornjim delom skija, ili drugim rečima napraviti još veći plug. Sila koju ste primenili pomoći će vam da se odmah zaustavite. Da biste se ponovo pokrenuli, primaknite zadnji dio skija bliže, i učinite isti postupak kao što ste primenili u početnoj fazi.

Skretanje udesno:
Da bi ste skrenuli udesno, uradite sledeće (ali čitavo vrijeme zamišljajte kako nosite onu tacnu sa čajem u fiksnom položaju gornjeg tijela):
     - Zapamtite da ne skrećete gornjim delom tijela. Ako to učinite, izgubićete ravnotezu, i bojim se da ćete pasti.
     - Da biste skrenuli desno, okrenite gležanj lijeve noge prema unutra, a desnu skiju opustite, tj. nemojte je upirati. Skrenućete desno. Kada idete paralelno sa brdom, primaknite skije da leže jedna pored druge. U zavisnosti od strmine, moraćete kolena skrenuti prema brdu i držati ugao skija onakav kakav bi vas držao na brdu a da ne skliznete.

Skretanje ulijevo:
Da biste skrenuli iz desnog okreta ulevo morate ponovo plužiti, a zatim okrenite gležanj desne noge prema unutra, a lijevu skiju opustite, tj. nemojte je upirati. Skrenućete levo.

Ovo probajte više puta! Sada kad ste naučili skretati, da biste stali ne morate praviti "veliki plug", nego samo nastavite skijati uzbrdo dok se sami ne zaustavite.

Kada usavršite ovaj deo skijanja, bićete u mogućnosti da idete na više i strmije staze. Nikad ne zaboravite da je ravnoteža presudna u skijanju. Kada dobijete dosta iskustva, shvatićete čari skijanja, osetićete brzinu pri kojoj možete posmatrati ljepote pirode na ne baš uobičajen način!

Vidimo se na planini!

Komentari:

 • Kakav čaj i bakrači!!!!!!
  „Alpsko skijanje je interesantnije od svih video zapisa, ljepše od svih ispričanih priča i anegdota i zanimljivije od svih napisanih priručnika i knjiga o njemu“ – V. Badnjar
  Alpsko skijanje je, prije i iznad svega, sport kojim dominira: dinamička ravnoteža, brzina reakcije, koordinacija (motorička inteligencija), eksplozivna snaga, koncentracija i fleksibilnost.

  Alpsko skijanje je:
  - povezivanje niza zaokreta (kristijanija, zavoja);
  - „rad koljena u dvije ravni“ (u vertikalnoj i horizontalnoj);
  - lično usavršavanje motoričke inteligencije,
  - aktivnost u kojoj doživljaj dolazi ispred rezultata;
  - dominacija radosti nad sumnjom i oprezom;
  - individualna sportsko-takmičarska disciplina,
  - porodična sportsko-rekreativna aktivnost,
  - kretna aktivnost tokom koje skijaš: savladava strminu, kroti brzinu, pretvara strah u fascinaciju;
  - racionalno korištenje nekih zakona fizike,
  - suprostavljanje silama fizike koje nastoje da nas sruše,
  - promjena smjera i intenziteta sila fizike,
  - potraga za izgubljenom ravnotežom,
  - balet na snijegu sa/na produženim stopalima,
  - povezanje malih i kontrolisanih eksplozija,
  - sredstvo ličnog izražavanja
  - land art na snijegu,
  - prakticiranje težnje za perfekcijom,
  - obogaćivanje kinestetičke memorije,
  - korekcija odnosa vrlina i mana u našem karakteru,
  - jedina terapija koju nije propisao doktor...

  Alpsko skijanje je čarolija za sve one koji poštuju planinu, vole sebe, cijene učitelje, konsultuju dobre i pametne servisere. Alpsko skijanje je čarolija za one koji žele da „uđu“ u njegove tajne.
  Skijanje se uči sa učiteljem skijanja. Skijanje se uči od najboljih među njima.
  Alpsko skijanje je opasnost za sve one koji ne shvataju da u skijanju postoji nešto što se zove skijaško znanje kao: resurs, moć, bogatstvo... sloboda, vrlina, invensticija, da to znanje posjeduju učitelji, bivši takmičari, treneri skijanja, da je znanje dostupno i dostižno.Svima.
  Alpsko skijanje je i misterija i opasnost za one koji ne prihvataju veoma surovu istinu: neznanje je „korijen svih ljudskih patnji“ i „uzrok svih zala“.
  Alpsko skijanje nije: obično spuštanje niz zasnježene padine, prebacivanje repova skija preko padne linije, bočno otklizavanje, sjedenje na konjskom repu, guranje peta... strah od pada (strah ne postoji izvan nas samih), „danas nijednom nisam pao“, „izvinite, meni je ovako lakše“...samoironično nadmetanje, trka pasa, borba gladijatora u arenama...

  Na pitanje - kako se uči skijanje, postoji samo jedan, jedini odgovor: skijanje se uči skijanjem.

  Skijaško znanje je: sposobnost kontrole brzine kretanja, eksploatacija više tehnika na najrazličitijim terenima u različitim vremenskim uslovima, demonstracija sigurnosti u novim situacijama.
  Skijaško znanje je „suvlasnik i vladar snježnih padina“....
  Karving skija, koja je preplavila i potčinila svijet, svojom strukturom sama teži da uđe u zaokret i da u njemu ostane. Naše tijelo „samo“ treba da je slijedi....
  Osnovna skijaška gibanja, bez obzira na istorijsko razdoblje ili skijašku opremu, su:
  - gibanja duž sagitalne ose skija ili kretanja naprijed-nazad, omogućavaju kontrolu pravilnog stava, ravnomjerno opterećenje po dužini skije i ravnotežu;
  - gibanja duž vertikalne ose tijela ili kretanja normalna na skije i padinu, predstavljaju osnovni način regulisanja pritiska skija na sneg, odnosno opterećenja skija;
  - lateralna (bočna) gibanja, u skočnim zglobovima, koljenima, kukovima i cijelim tijelom, regulišu uglove dijelova tijela u odnosu na skiju/padinu, regulišu ugao pod kojim su skije oslonjene na rubnike i
  odnos opterećenja spoljašne i unutrašnje skije, omogućavaju prelaz s jednih rubnika na druge između zaokreta;
  - kružna ili rotaciona kretanja, rotacija natkoljenica u zglobu kuka, nešto manje u koljenima i sasvim mala rotacija u skočnim zglobovima, omogućavaju praćenje i potpomažu skretanje skija koje je već u toku, omogućavaju kontrolisano otklizavanje;
  - otkloni omogućavaju dovođenje gornjeg dijela tijela iznad spoljašnje skije ili donje skije u spustu koso;
  - savijanja omogućava da se uskladi skijaški stav sa strminom padine i time omogući donjoj ili spoljašnjoj nozi da preuzme veći deo težine;
  - pokreti ruku veoma mnogo doprinose dinamičkoj ravnoteži;

  a svi pokreti/gibanja omogućavaju tijelu da zadržava ravnotežu, da utiče i prati smjer skija tako da tijelo uvijek ima isti smjer kao i skije...
  Skijaška tehnika je, najjednostavnije, način vođenja skija u zaokret.
  Učenje tehnike je p r o c e s u s v a j a n j a z n a n j a, razvijanja motorike, jačanja potencijala i usavršavanja vještina do nivoa navika.
  Učenje skijaške tehnike ima svoje faze:
  1. navikavanje na skije,
  2. usvajanje skijaških likova/tehnike izvođenja,
  3. usavršavanje,
  4. stabilizacija i
  5. automatizacija.
  One se ne smiju/trebaju zanemariti, preskočiti, ubrzavati. Na žalost praksa pokazuje da se neke faze, naročito 1. faza, faza navikavanja, ubrzava ili potpuno preskače što znatno otežava i usložnjava ulazak u svijet skijaške čarolije.

  Razvoj tehnike diktiralo je pet stvari:
  - razvoj i usavršavanje materijala/opreme,
  - primjena nauke,
  - iskustvena praksa,
  - analiza šampiona i
  - pobjednički mentalitet...
  U č i t e l j s k i j a n j a - šta je, ko je i kakav je?
  Kada dijete ili odrastao čovjek prvi put stane na skije, ispred kvalitetne oprema, kvalitetne staze, vremenskih uslova, ispred sposobnosti, ispred svega dolazi jedno veliko pitanje - ko je i kakav je njegov učitelj skijanja. Od učitelja (po)najviše zavisi da li će nekome skijanje postati čarolija ili opasnost.
  U č i t e l j skijanja je: pedagog, psiholog, vaspitač, teoretičar, praktičar, demonstrator, serviser, rukovodilac, organizator, informator, konsultant, istraživač, animator, interpretator, terapeut, planinar, vodič....uzor i kriterij.
  Učitelj skijanja je: tačan, pristojan, ljubazan, pedantan, uredan, stručan, sistematičan, odgovoran, posvećen, predan, brižan, studiozan, smiren, strpljiv, pouzdan, dosljedan, tolerentan, zainteresovan, komunikativan, kontaktibilan, kooperativan, samouvjeren, uzbudljiv, duhovit, nenametljiv...
  Učitelj skijanja: kontroliše opremu, bira mjesto obuke, demonstrira i objašnjava vježbe/likove/elemente, bira metode i oblike rada, dozira obim i intenzitet opterećenja, prepoznaje i uvažava tuđe potrebe, interese, stavove i emocije, uvažava različitost, njeguje i podstiče originalnost, uočava (i ne izmišlja) greške, identifikuje uzroke grešaka i blagovremeno koriguje, jasno postavlja zahtjeve i očekivanja. Učitelj skijanja smireno i pristojno reaguje u svakoj situaciji, svjestan onoga što želi i sigurnan u ono
  što čini.
  Učitelj skijanja: utiče, podstiče, inspiriše, oduševljava(se), zadržava pažnju, (p)održava koncentraciju, hrabri, vrednuje i nagrađuje, prepoznaje i razlikuje nesigurnost, ranjivost i strah od nedostatka volje, dopušta individualan stil, uči vas pravilima ponašanja na stazi, upozorava na moguće opasnosti i preventivno djeluje.
  I zato, naročito oni koji prvi put dolaze na skijanje ili žele da usavrše svoju tehniku , („...skijaško usavršavanje nema granica...“) treba da se raspitaju, saznaju i potraže učitelje skijanja koji: skijanje vole
  neizrecivo puno, o skijanju znaju jako puno, u radu imaju neograničeno strpljenje, imaju savršenu demonstraciju likova, odlično vladaju terminologijom ključnih pojmova, u obuci početnika imaju mnogo iskustva, imaju dovoljno vremena za vas, premalo se štede, nimalo ne sumnjaju u ishod obuke i nikada ne izvode obuku djece i njihovih roditelja zajedno.
  Skijašku opremu, neizostavno,čine: skije, vezovi, cipele/pancerice, štapovi, rukavice, kapa/kaciga, sunčane naočale (sa UV zaštitom), brile, maska/podkapa, odijelo, zaštitna krema, labelo.
  P a n c e r i c e su apsolutno najvažniji dio opreme iz prostog razloga što nijedan skijaški rekvizit ne može toliko uticati na kvalitet skijanja kao dobro, odnosno loše odabrana pancerica. Zbog toga je I u ovom tekstu pancerici posvećen pristojan prostor.
  Pancerice trebaju da:
  - odgovaraju obliku i veličini stopala,
  - omoguće udobno ležanje stopala i potkoljenice u njima.
  - zaštite stopala, skočni zglob i potkoljenice od mehaničkih povreda (kontuzija i preloma),
  - zaštite stopala, skočni zglob i potkoljenice od vlage i hladnoće,
  - brzo prenesu komande našeg tijela, prije svega koljena, potkoljenice i stopala preko vezova na skije,
  - budu kompatabilne sa skijama, našim potrebama i znanjem…

  “Pravila” u izboru pancerica ima ali ne moramo ih se držati slijepo. Pa ipak, korisno je znati da:
  - mekanoj/početničkoj skiji odgovara mekša pancerica,
  - rekreativna skija treba tvrdju ili tvrdu pancericu ( fleks 70-90/100)
  - race skija zahtijeva tvrdu pancericu (flex 100+)

  Kombinacija:
  tvrda skija - meka pancerica → neupravljivost,
  meka skija - tvrda/neudobna pancerica → muka, bol i zamor,
  tvrda skija - tvrda panceric - upitno znanje → neupravljivost/muka/umor/padovi

  Najvažniji parametri kod izbora pancerica su: mondopoint (duzina), profil sirine (medium fit) i flex,odnosno tvrdoca cipele. Mondopoint 26.0 , 26.5 , 27.0 , 27.5, tj. razlika između cijele veličine i pola veličine ne odnose se na dužinu nego na širinu stopala.

  Njihovi nedostaci: tijesne, velike, uske, široke, tvrde, mekane, stare (naročito sa prefiksom pre-) mogu usporiti, otežati pa čak i onemogućiti usvajanje tehnike i djelimično uskratiti čaroliju. Početnicima se preporučuje da „probaju“ desetinu pancerica različitih proizvođača (kalupa), da traže, biraju i nađu „mekše“ pancerice (i skije) koje će im oprostiti neke sitnije pogreške u izvođenju zaokreta i kontroli brzine. Pancerice (tvrdoća - fleks indeks), skije (dužina, radijus, tvrdoća...) i napetost vezova treba da odgovaraju našim sposobnostima, kvalitetu staze i znanju a ne samo našoj kilaži. Skije,vezovi, odijela... mogu biti dio šminke, pancerice to nikada ne smiju biti...
  O s n o v n i s k i j a š k i s t a v je preduslov bilo kakvog učenja skijanja i ključ kojim se ulazi u njegove tajne. To je prije svega najprirodniji položaj na skijama.
  Osnovni skijaški stav nam omogućava/dozvoljava:
  1. kontrolu spoljašnjih sila (smjer i intenzitet),
  2. racionalno korištenje sopstvenih sila/potencijala,
  3. sva potrebna gibanja u kinetičkom lancu - naginjanje (dijelova) tijela prema napred, nazad i bočno, vertikalna gibanja, lateralna (regulisanje ugla/uglova), kružna (u zglobu kuka, koljena i skočnom), otklone, zasuke, fleksije i ekstenzije (savijanje i opružanje),
  4. dobru dinamičku ravnotežu kao odgovor tijela na (ne)planirane i (ne)predviđene promjene koje se velikom brzinom dešavaju (fizički je naše tijelo vrlo dobro opremljeno za postizanje ravnoteže, mada je u najvećoj mjeri urođena ali može da se popravi),
  5. brze korekcije u slučajevima narušavanja ravnoteže i
  6. potpunu kontrolu skije...

  Pozdrav, Badnjar

  Poslao Zelengorski, 03.02.2014 14:19

Pošaljite svoj komentar


Kako postati instruktor skijanja

uiss250x188

Obuka za sticanje zvanja instruktora skijanja i snowboard-a održava se u organizaciji UDRUŽENJE INSTRUKTORA SKIJANJA SRBIJE (UISS) na Seminarima za sticanje zvanja...

Karving zaokret

carvsign

        Karving se može naučiti mnogo lakše od klasičnog skijanja. Ne moraju se odmah praviti zaokreti sa ekstremnim nagibom tela pri čemu...

Carving, umetnost skijanja

c001

     Skijanje je jedan od sportova koji je poslednjih godina znatno napredovao u popularnosti i masovnosti. Skijanje je poslednjih desetak godina doživelo...

Tehnika karvinga

carving31

     U situaciji ste da počnete s učenjem karving tehnike. Širom sveta svi pričaju o tome jer na današnjim modernim skijama možete...

Karving - trik ili?

ca003int

Carving reč koja je u poslednjih desetak godina doprinela preporodu skijanja u svetu... a zapravo, velikim delom je samo makretinški trik :-)! Naime,...

Škola skijanja - šta se uči

SKISKOLA

     Većina naših skijaških centara ima organizovane škole skijanja. U njima rade kvalifikovani ski instruktori koji će vas sigurno uvesti u sve...

Obuka neskijaša

obuka neskijasa6

Skijanje je vrsta zimskog sporta u kojem se pomoću skija ostvaruju različita kretanja po snegu (hodanja, trčanja, spuštanja i skakanja) po različitom...

Skijanje po grbama - hupserima

pogrb1

Skijanje kroz udubine Crna linija pokazuje put skijaša koji ostaje u udubinama i okreće u žlebovima izmedju grba. Skijanje po grbama Plava linija pokazuje...

Skijanje po dubokom snegu

duboksneg2

     Omiljeni način skijanja za sve koji su davno savladali tehniku skijanja na uređenim stazama, kai i za sve kojima je dosta...

Tehnika karving skijanja

carvingskisskier

     U mnogim tekstovima namenjenim široj skijaškoj populaciji tematika se uglavnom bavi tehničkim pitanjima vezanim za karving skije ističući da je ta...

Naučite dete da skija

enfants skis epaules

Ukoliko sa detetom radi instruktor skijanja, na prve časove već mogu da krenu sa tri godine. - Veoma je važno da dete...

UPS - učenje s povećavanjem skija

nakanto0002250

Projekt UPS Sistema – učenje sa povećavanjem skija vodi *Sandi MUROVEC*, dogogodišnji demonstrator, 4 puta učesnik na INTERSKI - u, stručni asistent...

YU SKI magazin 1978/79 - Osnovne tehnike skijanja

Osnove tehnike skijanja 1978 792

YU SKI magazin  ZIMA 78/79 Poseban prilog: *Osnovne tehnike skijanja *         Preuzmite u .PDF formatu: Osnovne tehnike skijanja   

Stručni članak: Analiza modela organizovanja škole skijanja

Sadraj Konferencija X 1 300x200

Stručni članak:  *Analiza modela organizovanja škole skijanja* Autori:* Rasim Lakota*,* Ifet Mahmutović*,* Izet Bajramović*, *Eldin Jelešković*,* Haris Alić*,* Denis Čaušević* Fakultet sporta i telesnog odgoja,...