TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Hajla, Turjak - Rožaje

turjak 600x400

Hajla je jedna od najveličanstvenijih i najmanje poznatih planina u Crnoj Gori. Ova divlja ljepotica leži između izvorišta reke Ibar i Rugovske klisure, deo je prokletijskog masiva.

Hajla se nalazi na samoj granici Crne Gore i Kosova. Sa najvećim vrhom od 2403 mnv, ona je najviša planina crnogorskog dijela Prokletija. Njeni najviši vrhovi nižu se dugim grebenom u obliku nježno zaobljenog slova „S“, ispod kojeg se nalazi pojas planinskih livada, a još niže crnogorične i mješovite šume. Sjeverna strana ovog grebena pod najvišim vrhom Hajle je gola, stjenovita i vertikalna. Sa ovog grebena pogled se širi na Bjelasicu, Komove, Durmitor, Karanfile...

Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. Od 1978. do 1983. godine formiran je turistički centar Turjak na kojem su se osim turističkih aktivnosti, održavala i savezna i republička takmičenja u skijanju.

Ski centar Hajla Rožaje, staza Turjak 2 koja nije bila u funkciji punih 13 godina, 2017 godine zvanično je otvorena i ponovo postaje turistička destinacija.

 

Ski centar Hajla Rožaje, staza Turjak 2 koja nije bila u funkciji punih 13 godina, 2017. godine zvanično je otvorena i ponovo postaje turistička destinacija.

Prije toga izvršena je kompletna rekonstrukcija dvije staze Turja 1 i Turjak 2.

Skijalište na Turjaku s najlepšim prirodnim ambijentom ima odlično uređenu stazu na nadmorskoj visini od 1.250 m do 1.450 m, što pruža odlične uslove za skijanje na prirodnom snegu. Staza je dinamična i pogodna kako za rekreativne i profesionalne skijaše, tako i za skijaše početnike.

Kada je krajem 2015. godine počela priča o obnovi skijališta Turjak koje je važilo za važnu kariku u privrednom nizu koje je Rožaje imalo, bilo je malo onih koji su verovali da će se motori žičare ponovo pokrenuti i da će u jednom danu na stazi boraviti i preko 2000 ljudi.

Lokalna uprava je imala za cilj da bivše skijalište koje je bilo van funkcije 13 godina stavi u funkciju za ljubitelje, zaljubljenike u sportove na snegu.

Sredstva od 300.000 eura za obnovu skijališta, opredelila je Vlada Crne Gore kroz svoj program subvencija za razvoj turizma, i znatan deo sredstava je izdvojila lokalna uprava iz svog budžeta. Opština Rožaje je formirala preduzeće „Ski centar Hajla“.


Urađen je propagandni materijal, web stranica, a postavljeni su i reklamni bilbordi u Rožajama i Beranama. Obzirom da je skijalište bilo „ugašeno“ punih 13 godina, prilikom ponovnog pokretanja (probni rad) bilo je manjih tehničkih problema, koji su po svome karakteru morali biti rešavani pri punom opterećenju žičare što je i urađeno i tokom zime 2017 sve funkcioniše besprekorno.

Instaliran je baby ski lift dužine 250 metara- za mališane koje je takođe finansirala lokalna uprava iz svojih sredstava putem subvencije i podrške tom projektu, a on služi i skijašima do 12 godina, koji kontrolišu stručna lica i instruktori a sigurnost je na prvom mestu.

Na skijalištu djeluju dvije Škole skijanja: „Ski škola Rožaje“ i „Ski škola Turjak“ koje vode vrhunski insruktori skijanja sa međunarodnim licencama. Postavljene su zaštitne ograde, sigurnosne mreže, urađene markacije staze, oformljenja gorska služba spasavanja sa svom pratećom opremom (motornim sankama, koritom, opremom za hitnu sanaciju eventualnih povreda), na stazi boravi i medicinski radnik, a i potpisan je ugovor sa osiguravajućom kućom.

Stazu priprema novi ratrak opremljen najsavremenijom tehnologijom. Urađeni su i ostali sadržaji kao što su mesta za predah i topli napitak ili sendvič uz samu stazu. Razglasni sistem za obaveštenja i muzičku podlogu kako bi boravak bio prijatniji. Obezbeđen je i veliki parking prostor. Na samom ulazu nalazi se tradicionalni restoran „Košuta“ koji nudi sve vrste specijaliteta domaće i strane kuhinje po jako povoljnim cenama.

Skijalište je lako dostupno kako iz Rožaja tako i iz pravca Berana. Najjeftiniji ski pas u regionu, dobra restoranska usluga i besplatan parking su dobar razlogda posetite ovo skijalište.


Ski centar "Hajla" se nalazi na 8 km od Rožaja na putu prema Beranama.

Ski centar poseduje parking kapaciteta 200 mesta, a usluga parkinga je besplatna.

 


Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. U periodu od 1978. do 1983. godine formiran je turistički centar “Turjak” na kojem su se osim turističkih aktivnosti, održavala i savezna i republička takmičenja u skijanju.

Letnja poseta skijalištima Turjak 1 i 2 - 03. avgusta 2016.

turjak0308201621 300x200

Na putu ka Crnogorskom primorju prolazio sam kroz Rožaje i, naravno, svratio da obiđem skijališta Turjak. Na izlazu iz Rožaja prema Beranama, sa desne strane dva skijališta na par stotina metara jedno od drugog...

Hajla, Turjak - Rožaje, kako je nekada bilo?

hotelrozaje

Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. U periodu od 1978. do 1983. godine formiran je turistički centar “Turjak” na kojem su se osim turističkih aktivnosti, održavala i savezna i republička takmičenja u skijanju.

Ugostiteljstvo i turizam raspolagalo je sa 360 ležaja u dva ho­tela “B” kategorije hotel “Rozaje” (na slici) i hotel “Turjak” i vše manjih ugostiteljskih objekata. Rožajsko područje ima optimalne uslove za razvoj zimskih sportova na nadmorskoj visini od 1200 – 1600 metara nadmorske visine, gdje se snijeg zadržava 120 dana godišnje, koji su uglavnom sunčani. Planirana je bila izgradnja zimsko-rekreacio­nog kompleksa (centra) “Skrivena” – II faza turističkog centra “Turjak” sa 3 hotela sa 1.250 ležajela, 18 vila apartmana, 10 žičara i pratećim sportskim objektima. Međutim, baš 1991. godine Vlada Republike Crne Gore donosi odluku da oko 3000 hektara rožajske teritorije na kojoj se nalazila pomenuta lokacija, pripadne opštini Berane.

Razvoj skijanja na Turjaku - Rožaj

Turjak ist 300x200

Kada je u sklopu nekadašnjeg GIR-a, formirano preduzće za ugostiteljstvo i turizam, raspolagalo je sa 360 ležaja u dva hotela »B« kategorije Hotel "Rozaje" i Hotel "Turjak" (sa 170 ležaja)  i vše manjih ugostiteljskih objekata.

Turno skijanje na planinama oko Rožaja

turno rozaje 1

Sve popularniji način rekreacije u planinama, ljudi koji jednom probaju turno stil više se teško odvoje od njega....Zašto je to tako ?

Odgovor na ovo pitanje leži u načinu na koji turno skijanje funkcioniše te o ukusu čovjeka jer turno skijanje pruža poprilično drugačiji način uzbuđenja od alpskog skijanja, a doživljaj je neponovljiv. Turno skijanje je na prvi pogled mješavina alpskog skijanja, skijaškog trčanja i planinarenja, što turnom skijašu osigurava veliku raznolikost i istinski kontakt sa netaknutom prirodom.

Rožaje - Treći Snowboard kamp "Hajla" 2017.

| Hajla, Rožaje | 08.03.2017. | radiorozaje.me | Komentari (0)
Kategorije: Crna Gora | Hajla, Turjak - Rožaje | Snowboard | Snowboard Free style | Snowboard Srbija i okruženje
sb Hajla 2017 640x389

Snowboard kamp "Hajla" održan je po treći put od 3. do 5. marta 2017. u Rožajama na planini Hajli.

Organizator Manifestacije je Snowboard klub "Jump" iz Rožaja, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija CG i Opštine Rožaje, dok je svoju nesebičnu podršku, između ostalih, organizaciji pružio i menadžment Ski centra "Hajla".

Opširnije...

Turjak, Rožaje - Nakon 13 godina skijalište ponovo radi

| Turjak, Rožaje, MNE | 27.01.2017. | vijesti.me | Komentari (0)
Kategorije: Crna Gora | Hajla, Turjak - Rožaje
turjak zima2017 800x486

Snežno nevreme u Rožajama je donelo velike probleme meštanima, ali i radost ljubiteljima zimskih sportova, s obzirom na to da je skijalište na Turjaku poslije 13 godina počelo sa radom.

Menadžer Ski-centra „Hajla“, koje gazduje skijalištima, Dženis Nurković je kazao da je zbog povoljnih vremenskih prilika za skijanje proteklih dana na stazama bio veliki broj posetilaca.

Opširnije...

Hajla, Rožeje - Skijalište spremno za skijašku sezonu

| Rožaje, MNE | 07.12.2016. | FB-Ski centar Hajla Rožaje | Komentari (0)
Kategorije: Crna Gora | Hajla, Turjak - Rožaje
hajla dec2016

U ski centru "Hajla" na Turjaku kod Rožaja su u ponedeljak 5. novembra 2016. zajedno sa timom koji je radio rekonstrciju lifta, testirali i u rad pustili ski lift kako bi se uverili u ispravnost i nesmetan rad istog.

Rekonstrukcija ski lifta je urađena još prošle godine a ove godine se planira zvanično puštanje u rad nakon prvih ozbiljnijih snežnih padavina.

Opširnije...

Ski centar Hajla, Rožaje - Rekonstrukcija skijališta Turjak 1

| Rožaje | 17.09.2016. | FB | Komentari (0)
Kategorije: Crna Gora | Hajla, Turjak - Rožaje
Radovi na stazi 1 30082016 720x480

O uređenju skijališta Turjak 2 i njegovom stavljanju u funkciju posle niza godina se dosta u medijima pisalo i hvalilo. Tokom, leta, jeseni i zime 2015/2016 je bilo dosta vesti o tome, dok u isto vreme niko nije ni pominjao skijalište Turjak 1 i njegov zapušteni ski lift da uopšte i postoji. Ali, veoma raduje vest i objava na zvaničnij Facebook strani Ski centra Hajla da se odpočelo sa obnovom i remontom staze i ski lifta na skijalištu Turjak 1 uz obećanje da će i ovo skijalište biti spremno za predstojeću zimu 2016/2017.

Opširnije...

Crna Gora - Ski centrima 7,7 miliona eura

| 16.05.2016. | dan.co.me | Komentari (0)
Kategorije: Ski Centri | Crna Gora | Bjelasica - Kolašin | Durmitor | Hajla, Turjak - Rožaje | Lokve - Berane | Ostala CG skijališta | Vučje - Nikšić
bjelasica 800x486

Najviše novca je planirano za izgradnju infrastrukture na skijalištu Kolašin 1600, gde je budžetom opredeljeno 4,7 miliona eura. Savin kuk, čiji je vlasnik IRF, pomoći će sa pola miliona, piše u dokumentu Vlade Crne Gore.

Vlada je budžetom za ovu godinu izdvojila 7,75 miliona eura koje planira da utroši na šest projekata na severu, kojima će se poboljšati infrastrukturni uslovi za zimski turizam. U pitanju je pomoć za skijališta i ski centre, a najviše para izdvojiće se za skijalište Kolašin 1600, koje se nudi na zakup na 30 do 90 godina.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija


Niko nije komentarisao ovu stranu.

Pošaljite svoj komentar