TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Mavrovo

mavrovo250

Uzbudljiva dolina, predivno jezero, zelene padine, fenomenalni pejzaži, skijališta, manastiri, čist vazduh, zdrava životna sredina je dragoceno blago kojim Makedonija može da se pohvali. Mavrovo  je popularno turističko mesto na dnu planine Bistra, prekriven snežnim pokrivačem od novembra do kraja aprila.

Deo je Nacionalnog parka „Žare Lazarevski“, najvećeg zaštićenog rezervata prirode u Makedoniji. Ovaj zimski centar je jedinstven po tome što se prostire oko jezera dugačkog 10 km. Pored jezera postoje brojne vikendice u kojima se može naći vrlo jeftin smještaj.

Mavravo ski centar je poznat i kao Zare Lazarevski u čast svog osnivača.

Ski centar "Zare Lazareski" - Mavrovo je 2006. godine privatiziran.
Novi vlasnik je hteo da investira i da Ski centru vrati staru slavu...napravio je tim menadžera i počelo je...

Već sledeže 2007. godine urađeno je i nabavljeno:
- 1 nova dvosedežnica
- 2 ski lifta (sidro)
- Novi vodovod
- Osvetlenje i ozvučenje na glavnoj stazi
- Opticki kabal od vrha (1890 m/nv) do starta (1620 m/nv)
- Garaža (15 x 8) za ratrake (apartmani na potkrovlju još nisu gotovi)
- Zamenjena su dotrajala zatezna užad na ski liftovima
- Renoviran hotel "Ski škola" (sada ima 15 soba, od kojih 8 sa tuš kabinom i 7 sa jakuzi kadama)
- Kupljeno je josh 2 ratraka LEITNER od kojih jedan ima i HALF-PIPE adapter
- Jedan fiksni i jedan mobilni top za veštački sneg.
- Urađena je staza za Half-pipe dužine oko 800 m.
- Obnovljeni su FIS sertifikati staza za trke u Slalomu i Veleslalomu.

Mavrovo region je veliki turistički i rekrativni centar i jedna od najatraktivnijih destinacija u Makedoniji. Prestavlja poznati letnji i zimski turistički centar,p oznat je po skijalištima, planinskom biciklizmu, uređenim pešačkim stazama. Region se nalazi u okviru nacionalnog parka Mavrovo, izuzetna lokacija i mnogobrojni hoteli doprineli su da Mavrovo postane privlačna destinacija za turiste tokom cele godine.

Jezero Mavrovo nalazi se na nadmorskoj visini od 1250 metara. Izgradnja jezera počela je 1953 godine. Jezero je dugačko 12 km i široko 3 km, dok najveća dubina jezera iznosi 48 metara. Dužina obala iznosi 24 km. Jezero je bogato ribom, narošito pastrmkom, pa predstavlja omiljenu destinaciju za ljubitelje ribolova.

Kafići „Bahilo“ i „Kampari“ i noćni klub „Jeti“ su najpopularniji. Cena kafe i čaja je oko jedan evro, soka dva evra, piva dva i po evra. Kompletan ručak košta oko šest evra, špagete su dva evra, tavče na gravče dva do tri evra.
Poseta Galičniku, makedonskom selu na padinama planine Bistre, koje je udaljeno 10 km od Mavrova. Ovo selo je prava turistička atrakcija zbog jedinstvene arhitekture i tradicionalnog načina života, a Galičke svadbe su nadaleko čuvene i u letnjem periodu privlače veliki broj turista.
Obilazak manastira sveti Jovan Bigorski iz 11. veka, koji se nalazi na 20 km od Mavrova.

Mala istorija skijanja na Mavrovu

Zare Lazarevski je osnivač Ski centra Mavrovo i zato ski centar nosi njegovo ime. U ono vreme, prva žičara se gradila od 1964 do 1967 god., a krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina na Mavrovu su održana 4 Drzavna prvenstva SFRJ i Europski kup za žene.
Mavrovo je tada bio poznato po Noćnoj pahuljici - takmičenja su održavana noću, zato što je još tada cela FIS staza bila osvetljena reflektorima.

Ski centar Mavrovo ima 3 žičare i 11 ski liftova ukupne dužine 5700 metara na različitim nivoima. Glavni staza je FIS staza, ocenjena crno i crveno, idealna za veleslalom u dužini od 2000 metara. Kapacitet skiliftova je 11.100 osoba na sat. Sa ovih lifta, skijanje je moguće sa 1255 m  do 1860 m  nadmorske visine. Staze su veoma dobro pripremljene sa nekoliko mašina za sneg. Za ljubitelje noćnog skijanja duž staza i ispod ski liftova, postoji osvetljenje i zvučni uređaji, pa se mogu i noću skijati.

Najpoznatija staza u ski-centru je „Mirna dolina“, dugačka 30 km, ali je skijašima na raspolaganju sedam i po kilometara te staze.

Za snoubordere je uređen poseban park sa snežnim levkom dugačkim 115m, širokim 16 m i visokim tri i po metra.

Ski Centar Mavrovo je več dobro poznat po međunarodnom takmičenjima u Alpskom skijanju, snowboardu i nordijskom skijanju.

 

 


Od Beograda do Mavrova ima oko 530 km, odnosno oko šest sati vožnje preko Niša i Skoplja. Možete i avionom do Skoplja, koje je od Mavrova udaljeno oko 90 km.

Evo jednog opisa puta sa foruma:
 - Od Skoplja je kako kazu 96km. Od toga 26 km nije auto put. Brzo se stize. Za nekih od prilike sat i po vremena ako ne promasis skretanje za Mavrovo pa odes u Debar. Ja sam bio sada za vikend 26-27 januar. Isao sam kolima. Malo me je zbunilo to sto kad prodjes Gostivar (zavrsava se auto put) i pocnes da se penjes putem koji vodi za takodje i za Ohrid,  na mestu gde se skrece za Mavrovo na jednoj tabli pise Mavrovo 11km a na drugoj tabli 16 km a table su na udaljenosti od nekih 100 m. Takodje treba voditi racuna kad se dodje u selo pre Mavrova ima skretanje koje vodi preko brane jezera do Mavrova. Ako promasite to skretanje odoste u Debar.

Udaljenost:
 Ohrid - 107km
 Tirana - 224km
 Solun - 321km
 Priština - 120km
 Beograd - 530km
 Sofija - 316km


 

Hotel ”Srna” je lociran na planini Bistra na 1250 m.n.v., i udaljen je 700 m od najvećeg i najpopularnijeg ski centra u Makedoniji (obezbeđen transfer do žičare). Hotel ima 30 dvokrevetnih soba i apartmana sa TV i telefonom. Hotel poseduje restoran, bar, konferencijsku salu, kao i sopstveni parking

Hotel Radika se nalazi na prvoklasnoj lokaciji u Nacionalnom parku Mavrovo, na uzvišenju, okružen šumom i sa pogledom na jezero Mavrovo. Ova lokacija je inspirativna tokom cele godine, u srcu Nacionalnog parka, 90 km od međunarodnog aerodroma Skoplje.
Premium sobe, Double floor apartmani i De Lux apartmani se nalaze na trećem spratu i imaju pogled i na jezero i na planinu. Svi su uređeni tako da istaknu eleganciju hotela visoke klase a da pritom zadrže atmosferu udobnosti i opuštanja. Hotel Radika ukupno ima 62 sobe.

   
   

 

 

Alpsko skijanje - Dobar nastup SK Besna kobila na prvenstvu Makedonije

| Vranje | 13.03.2018. | SK Besna kobila | Komentari (0)
Kategorije: Mavrovo | Besna Kobila - Vranje | Alp ski Srbija i okruženje
bkob mart2018 mavrovo 4 725x441

U subotu je na Mavrovu u Makedoniji vožena trka u disciplini veleslalom za devojčice i dečake do 16 godina. Trka je vožena u okviru Alpskog kupa Makedonije i bodovan za državno prvenstvo Makedonije. Osim domaćih takmičara učestvovali su i takmičari iz Bugarske, Srbije, Kosova i Velike Britanije, njih ukupno 97.

Skijaški klub Besna Kobila iz Vranja nastupio je sa 11 svojih takmičara koji su osvojili jednu zlatnu i četiri bronzane medalje.

Opširnije...

Skijaško trčanje - 54. Mavrovski memorijal 2017 u okviru FIS Balkan kupa

| Mavrovo, MKD | 16.02.2017. | mavrovskimemorijal.org | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Mavrovo | Nordijska takmičenja | Nord ski - Srbija i okruženje
mavrovski memorijal 2017 plakat 540x328

Nakon Turske, Srbije, Grčke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, šesta etapa FIS Balkan kupa 2017. u skijaškom trčanju održana je u Makedoniji na ski centru Marvovo 14. i 15. februara 2017. kao Mavrovski memorijal - takmičenje sa višegodišnjom tradicijom dugom 54 godine.

Oba dana su vožena je ista disciplina - distanca, muškarci na 10 a devojke na 5 km slobodnim stilom uz učešće takmičara iz 9 balkanskih zemalja.

Opširnije...

Makedonija mora da se fokusira i na planinski turizam

| Skoplje | 17.12.2016. | skopje24.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Kruševo | Mavrovo | Popova Šapka
mkd mavrovo fotoskopje24.mk 640

Makedonija mora da se fokusira na planinski, banjski i tranzitni turizam, ne samo jezera i gradove, da počisti smeće, posebno oko turističkih lokaliteta, da koordinira saradnju između institucija i privatnog sektora u ovoj oblasti i vrati domaće goste, izjavio je Slave Siračevski, zamenik predsednika Udruženja za ugostiteljstvo i turizam pri Privrednoj komori Makedonije.

Prema njegovim rečima, na Popovoj Šapki decenijama nije izgrađen novi hotel a ulaganja u postojeće objekate su minimalna. I staze se održavaju samo formalno, žičara od Tetova ne radi i put Tetovo - Popova Šapka je u izuzetno lošem stanju.

Opširnije...

Ski Makedonija - Ovog vikenda Popova Šapka i Mavrovo u funkciji

| Popova Šapka, Mavrovo | 25.03.2016. | skimacedonia.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Mavrovo | Popova Šapka
 20.03.16 593

Nakon intenzivnih snežnih padavina predhodnih dana, dva najveća ski centra u Makedoniji su ponovo otvorena za skijaše.

Predstojećeg vikenda skijališta na Popovoj Šapko i Mavrovu biće u funkciji. Hladno je sa temperaturom oko nule. Narednih dana moguć slab sneg u popodnevnim satima.

Opširnije...

Mavrovo, MKD - Otvaranje ski sezone u subotu 16. januara

| Mavrovo, MKD | 16.01.2016. | http://skimacedonia.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Mavrovo
ski mavrovo 540

Na makedonskom ski centru Mavrovo skijaška sezona je otvorena u subotu 16. januara  2016. Toga dana sve posetioce Mavrova je prirežena celodnevna zabava gde pored Di Džej-eva nastupa i rok bend Staro Bačilo.

Za sve prisutne na Mavrovu program se nastavlja i narednih dana. U nedelju 17. januara se obeležava Svetski dan snega sa mnogo zabave za najmlađe uz animatore. Biće organizovan maskembal, dečija skijaška trka, takmičenje za najlešeg Sneška kao i za najsmešniji video sa zabave na snegu.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija


Komentari:

  • Dali ima snga u mavrovu

    Poslao Pepa, 12.02.2014 15:25

  • Zare Lazarevski se zove ski centar, a Mavrovo je nacionalni park.

    Poslao Nikiforovo, 14.12.2012 11:09

Pošaljite svoj komentar