TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Bled

bledlogo250x133

Bled - jedinstvena lepota jezera i njegove okoline, savrsen geografski polozaj na juznoj strani Alpa u blizini austrijske i italijanske granice cine Bled idealnim mestom za turizam.

Ukrasavaju ga tri dragulja: stari zamak; jezero i ostrvce s crkvom na njegovoj sredini. Bledski grad, ćutljivi svedok njegove nekadanje slave, ponosito stoji na steni iznad jezera, a odatle posetioci imaju nezaboravan pogled na Bled i njegovu okolinu.

Sumovite padine planina Jelovice i Pokljuke predstavljaju savršeno okruzenje ovog mesta. Za vreme vedrih dana, mogu se videti i snegom pokriveni vrhovi Julijskih Alpa. Na sredini jezera nalazi se ostrvce i crkva Svetog Uspenja, poznata po svom zvonu iz 1534. godine. Osim toga, okolina Bleda poznata je po jedinstvenimprirodnim lepotama medju kojima je najlepša dolina rečice Vintgar.


Zimi se Bled pretvara u pravu zimsku bajku. Njegov položaj između tri ski centra (Vogla, Kobla i Krvaveca), ljubiteljima skijanja i snouborda omogućava prijatno skijanje na samo pola sata vožnje od Bleda. U blizini Bleda nalazi se i Pokljuka koja je pravi raj za trčanje na skijama. Nenarušena priroda u okolini pruža mogućnosti i za druge aktivnosti i snežne radosti poput hodanja na krpljama, sankanja i penjenja po ledu.


STRAŽA


Malo dobro opremljeno skijalište koje se prostire na nadmorskoj visini od 503m do 634m. Udaljeno 100 m od centra grada Bleda. Skijalište ima sistem za veštačko zanježavanje. Staze su pokrivene reflektorima pa je moguće i noćno skijanje.

Ukupna dužina skijaških staza: 1 km
Ima tri staze:
    - Crnu FIS stazu nagiba 40% dužine 400 m, visinska razlika 131 m.
    - Plava staza nagiba 19%, dužine 850 m
    - Bebi ski staza dužine 150 m

Skijalište opslužuje žičara sedežnica dužine 345 m i ski lift.


ZATRNIK

Udaljen je 8 km od Bleda, putem preko Gorja u smeru Pokljuke (11 km od Pokljuke). Raspolaže sa ukupno 19 km staza za skijanje.
Žičare: jedna dvosedežnica, četiri ski lifta i jedan bebi ski lift, ukupnog kapaciteta 4.150 skijaša na sat. Skijalište obuhvata površinu od 60 km na visinama od 881 m do 1.264 m. Uređene su i staze za skijaško trčanje.

Skijalište Zatrnik nije u funkciji.POKLJUKA

Poznati centar nordijskoh skijaških disciplina, na kome se održavaju trke Svetskog kupa u skijaškom trčanju ili biatlonu.

 


U blizini su i ski centri oko Bihinjskog jezera - udaljeni oko 30 km:


Kobla - skijalište se prostire na visini od 540 m do 1.480 m n/v. Dužina skijaških staza je 23 km, a centar ima 3 dvosdea i 3 ski lifta.


Vogel - skijališta se prostiru na visinama od 1.535 m do 1.800 m n/v. Dužina skijaških staza je 18 km, a centar ima 1 gondolu, 4 sedežnice i 4 ski lifta.


Soriška planina - poslednje u lancu skijališta okruga Bohinj i naročito je popularan među ljudima koji prvi put staju skijama na sneg. Ukupna dužina staza je 6 kilometara.

 


Bled se nalazi na severozapadnom delu Slovenije, u podnožju Julijskih Alpi. U blizini je ušće reka Save Bohinjke in Dolinke.

Železniška stanica Lesce-Bled (udaljena 4 km) je na pruzi München – Salzburg – Beljak – Ljubljana – Beograd – Istanbul – Atena.

Železniška postaja Bled pak leži na pruzi Beljak – Jesenice – Nova Gorica – Koper ili Gorizia (Italija).

Od državne granice sa Austrijom  Korensko sedlo) ili Italijom (Fusine – Rateče) Bled je udaljen 47 km.

 


Ski Pass Julian Alps - 2011 / 2012

Straža, Vogel, Kobla, Krvavec, Kranjska Gora, Soriška planina


Jedinstveni skipas za navedene ski centre koji se nalaze u Jolijskim alpima. Zbog svog centralnog položaja, Bled je u najidealnijoj poziciji za korišćenje ovog ski pasa, bilo da se za odlazak na pojedina skijališta koristi sopstveno vozilo ili organizovani Ski-bus.

Mora se kupiti minimalno 2- dnevni ski pas.

 

 

Cene Julian Alps Ski Pass-a za 2011 / 2012     (u EUR)

Ski Pass Julian Alps 2011 / 2012
Odrasli Deca ispod 14 g.
2 - dnevni 61 41,5
3 - dnevni 92 61
4 - dnevni 114 78,5
5 - dnevni 137 95
6 - dnevni 159 111
7 - dnevni 181 124

Ski Bus za korisnike Julian Alps Ski Pass-a

 


Bovec, SLO - Početkom jula obnovljenom gonolom do Kanina

| Bovec, SLO | 09.06.2016. | http://primorske.si | Komentari (0)
Kategorije: Ski Centri | Slovenija | Ostala SLO skijališta
bovec kanin 592x360a

Posle propuštene tri sezone, za očekivati je da će slovenačko skijalište Bovec biti spremno da primi skijaše u predstojećoj 2016/2017 ski sezoni. Da se podestimo, januara 2013. su pale dve kabine gondole, srećom bez povređenih i od tada nije bilo skijanja na Bovecu.

Krajem prošle i tokom ove godine počeo je da se izvodi remont svih instalacija na skijalištu. Svakako naljznačajniji ali i tehnički najzahtevnji su radovi na obnovi gondole koja skijaše vodi iz Boveca na 460 m/nv do skijališta Kanin na 2200 m/nv.

Opširnije...

Bovec, SLO - Ima nade za skijalište na Kaninu

| Bovec, SLO | 31.07.2015. | primorske.si | Komentari (0)
Kategorije: Slovenija | Ostala SLO skijališta
kaningondola05a

Slovenačka opština Bovec je na putu da dobije finansijsku pomoć za obnovu i ponovnim pokretanje skijališta Kanin. Ministarstvo ekonomije Slovenije namerava za to da nameni 5,71 miliona evra.

U opštini Bovec ne kriju radost i smatraju da je ovo pozitivan pomak. Veruju da uz finansijsku pomoć za obnovu skijališta, žičare i druga oprema bi mogli brzo da se poprave kako bi, možda već predstojeće zime, pustili u rad već predugo zatvoreno skijalište.

Opširnije...

Bovec - Umesto gondolom moraju u autobuse

| Bovec, Kanin | 30.01.2013. | B92, Tanjug | Komentari (0)
Kategorije: Dešavanja | Slovenija | Ostala SLO skijališta | Žičare, staze, ski instalacije
bovec kanin gondola 8a

Kako ne bi izgubila goste zbog kvara i nedavnog incidenta u kojem su se srušile dve gondole skijaške žičare na Kaninu u Sloveniji, lokalna turistička zajednica u Bovcu odlučila je da skijaše svaki dan besplatno vozi na skijalište Sela Nevea u susednoj Italiji, koje je od Bovca udaljeno 32 kilometra.

Od petka, kad je zbog još neutvrđenih razloga došlo do iskakanja iz ležišta čeličnog užeta na žičari, kada su uništene dve kabine u kojima nije bilo putnika, skijaše svaki dan u Italiju besplatno voze i uveče dovezu nazad dva autobusa sa skijašima, javili su slovenački mediji.

Opširnije...

Bledsko jezero

| Bled | 09.09.2010. | Izvor: casopishorizont.com | Komentari (0)
Kategorije: Slovenija | Ostala SLO skijališta
Bled

Lednici Julijskih Alpa vekovima su tugovali za vremenom kada su vladali ogromnim planinskim masivom, a njihove kristalne suze dugo su se slivale u malu kotlinu i stvorile magično jezero. Na njemu je dugo boravila staroslovenska boginja Živa i starala se da vile i vilenjaci ne poremete bajkovitu prirodu. Kada je prošlo doba legendi i došla 1004. godina, nemački car Henrih Drugi je poklonio jezero briksenškom biskupu Albuinu, a njegovi naslednici su sagradili monumentalnu tvrđavu i dvorac na nepristupačnom grebenu iznad istočne obale. Tako je nastao srednjovekovni grad Bled, a po njemu je i jezero dobilo ime.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija


Niko nije komentarisao ovu stranu.

Pošaljite svoj komentar