TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Goč - Kraljevo

gocdobrevodeh

U sklopu severnokopaoničkih planina, 200 km od Beograda, 31 km od Kraljeva, nalazi se planina Goč, sa najvišim vrhom na 1124 m. GOČ je pristupačan sa raznih strana, ali dva glavna puta vode prema njemu: od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca.

U turističkom centru „Dobre vode“, pored istoimenog hotela, nalaze se dve ski staze dužine 300 m za početnike i decu, sa dva ski lifta. Na 150 m od hotela nalazi se žičara dužine 1.150 m i ski stazom dužine 1.400 m. Gornji deo ove staze, čija je visinska razlika 350 m, blagog je nagiba i pogodna je za početnike, dok je donji deo strmiji i na njemu skijaju skijaši rekreativci.

Postoji pet obeleženih staza za smučarsko trčanje, različite dužine i nagiba. U ponudi je i manja, 30-metarska skakaonica, idealna za obuku i treninge skijaša skakača. Gosti koji posete Goč u zimskoj sezoni imaju mogućnost najma ski opreme, a organizuje se i škola skijanja.

Osim mogućnosti za skijanje Goč pruža uslove (tereni za košarku, odbojku, rukomet i tenis), za pripreme sportista, organizovanje rekreativne nastave i sportskih kampova, za planinarenje, paraglajding, ribolov i lov.

Goč je poznat i po kulturno-istorijskim spomenicima, od kojih je najinteresantniji Rimsko groblje, odnosno mesto gdje su sahranjivani Sasi, rudari koji su ovdje vadili i topili železo u vreme Nemanjića.

SKIJALIŠTE GOČ - Dobre vode, Kraljevo

Velika staza

Smučarski klub Goč je krajem osamdesetih godina pustio u upotrebu stazu dužine 1400 metara koja je takmičarskog karaktera. Prosečna širina staze je 40 metara a ukupna visinska razlika 350m.

Stazu prati žičara - jednosedešnica sa sledećim karakteristikama:
- Dužina: 1125m
- Visinska razlika: 351m
- Nadmorska visina vrha staze: 920m
- Broj stubova: 14
- Brzina 2,2m/s
- Trajanje prevoza 8'30"
- Broj korpi: 100
- Kapacitet: 352 osobe/h

Žičaru je projektovala i montirala Fabrika vagona Kraljevo.

Zanimljivo je da je vrh ove jedosedežnice na lokaciji Dobra voda na 920m/nv (u blizini hotela), a da je dno na lokaciji Sokolja na 570 m/nv. Na polovini staze postoji međustanica na ski liftu. Gornji deo staze je blažeg nagiba, pogodna je i za početnike, dok je donji deo staze prilično strm. Iako je staza na relativno maloj nadmorskoj visini, snežni pokrivač se zadržava relativno dugo. Liftovima gazduje pomenuto Planinarsko smučarsko društvo "Goč" iz Kraljeva.

Male staze

Staze koje su puštene u upotrebu početkom samdesetih godina prošlog veka nalaze se odmah pored Smučarskog doma. Jedna je širine nekoliko metara i koristi se za sankanje. Ski staza, dužine 250 metara, sa obe strane poseduje ski liftove sa drvenim hvataljkama i pogodna je za slabije skijaše i decu. Tu se održava i tradicionalna škola skijanja. Ova staza je osvetljena i osposobljena za noćno skijanje u vremenu od 19 do 22h.
U planu je produženje male ski staze.

Nordijsko skijanje

Markirano je i obeleženo pet staza za skijaško trčanje, različite dužine i uspona.

Skakaonica...

Od nedavno u ponudi je i 30-metarska skakaonica, idealna za treninge skijaša skakača i njihovu obuku. Nalazi se nedaleko od smučarskog doma na Goču i jedina je skakaonica u Srbiji.

Smučarski klub "Goč"

Osnovan je u jesen 1980. godine sa ciljem razvoja i popularizacije skijanja u Srbiji. Kroz njegovu školu skijanja prošlo je više hiljada dece. Iz kluba je poniklo mnogo republičkih i saveznih kondicionih i drugih trenerskih kadrova, licenciranih učitelja skijanja, smučarskih sudija. Klub upravlja smučarsko-sportskim centrom «Goč - Dobre vode» koji, osim smeštajnih kapaciteta u Domu, obuhvata i sportske terene, uspinjaču, ski-liftove i tridesetmetarsku skakaonicu.

 

Izdavanje i servis ski opreme

Smučarski klub poseduje za izdavanje preko 100 pari ski-opreme za decu i odrasle, kao i dovoljne količine sanki za najmlađe korisnike.
Telefon za informacije: 036/ 815-120

 


Hotel "DOBRE VODE"   - Dečije odmaralište "Goč"
Za potrebe "škole u prirodi" (rekeativne nastave), zimovanje i letovanje predškolske dece i dece iz osnovnih škola, kao i razne kampove (tradicionalni Odbojkaški kamp "Dejan Brđović"), odmaralište ima oko 128 postelja u paviljonu i jos preko 110 postelja u hotelu "Dobre vode", koji od ove godine pripada ovom odmaralištu. Hotel se nalazi neposredno pored odmarališta i poseduje sledeće sadržaje: restoran, kafe-bar, diskoteku, TV salu. salu za zabavu.


 
Smučarski dom
           Pripada smučarskom klubu "Goč" i nalazi se na lokalitetu Dobre vode, na nadmoroskoj visini od 924 m. Raspolaže sa 80 postelja. Sve sobe imaju kupatila. Prijatna kamin sala ima 60 mesta, a dečji restoran, koji se po potrebipretvara u dnevni boravak za decu «škole u prirodi», takodje 60 mesta. U neposrednoj blizini je i osmokrevetni apartman, tzv. vila «Franc».

 

 

Gvozdac na lokaciji Dobre vode
         Nastavno turističko naselje posluje u sastavu Nastavne baze Šumarskog fakulteta. Turističko naselje čine 4 objekta. PIRAMIDA - u kojem je recepcija, restoran, i ostali sadržaji, depadans STUDENAC i vile VALSTA i PLANINKA. Objekti su komforni, sa centralnim grejanjem i poseduju dnevne boravke, a vile i sopstvenu čajnu kuhinju. Svaka soba ima svoje kupatilo.
Turističko naselje „Goč-Gvozdac“ je na nadmorskoj visini od 840 do 950 metara, i od Kraljeva je udaljeno 28 km.
Hotel „Piramida“ ima 11 soba, a u vilama, sa prelepom baštom i komfornim sobama, ima 48 ležajeva.
Tu je i „Studenac“, sa 54 ležaja, u trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama, pogodan za rekreativnu nastavu i školu u prirodi.
Kada dodjete u Kraljevo krenite prema Vrnjackoj Banji, pa na izlazu iz grada, ispred autodroma "Beranovac" skrenite desno, (postoji vidno istaknuta informativna tabla o skretanju ka putu koji vodi do decjeg odmaralista i planine GOC). Za one koji dolaze iz pravca Vrnjackoe Banje, vazno je napomenuti da pre ulaska u Kraljevo kada prodju autodrom "Beranovac" skrenu levo kod informativne table-putokaza. Put dalje vodi preko vikend naselja Kamenice i Brezne ka vrhu planine. Napomena - Put se u toku zime redovno cisti i uvek je prohodan.

Redovna autobuska linija Kraljevo-Goc,Dobre Vode (sa glavne autobuske stanice u Kraljevu, tel. za informacije 036/ 33 11 32). Polasci iz Kraljeva su u 7,00h i 15,00h, a povratak sa Goca u 8,30h i 16,30h.


Početci skijanja na Goču

gocskidom

    Planinski masiv Goča nalazi se južno od Kraljeva a njen zapadni deo nalazi se u kraljevačkoj opštini. Sa vrhovima preko 1000 metara pruža odlične mogućnosti za razvoj zimskih sportova i odmor i rekreaciju u netaknutim šumovitim prostranstvima.

Skijalište GOČ, Vrnjačka banja - Snega koliko hoceš... a skijanja nema :(

| Vrnjačka banja | 02.03.2018. | www.skijanje.rs/forum | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Goč
goc vb 160218 4a

Skijalištem gazduje opštinski "Sportski centar". Skijaši na Forumu sajta ističu:
- Neki stručnjaci iz lokalne samouprave prosekli buldožerom šumski put po sredini obe staze i presekli mogućnost za tabanje staza kao i za skijanje... U Sportskom centru je situacija prosta, RADIO NE RADIO SVIRA TI RADIO, njima još lakše, plata im ide...

Bez obzira što žičara ne radi, skijaši i dalje odlaze na Goč do ski staze i javljaju se sa utiscima:

Opširnije...

Goč, Kraljevo - Posle skoro 40 godina skijalište Dobre vode izbrisano iz turističke mape

| Goč, Kraljevo | 01.12.2017. | novaekonomija.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Goč
goc zicara velika staza 800x486

Pred nama je skijaška sezona, ali skijanja neće biti na stazama Dobre vode na planini Goč. Posle skoro četiri decenije, to skijalište je izbrisano iz turističke ponude srpskih ski-centara. Kompletna infrasturuktura skijališta završila je na licitaciji kao staro gvožđe, za poravnjanje dugova bivšim radnicima Skijaškog kluba Goč.

Posle sudskih presuda, od najstarijeg ski-centra u Srbiji ostali su samo arhivski snimci i fotografije hiljade dece koji su na ovim stazama napravili prve korake.

Opširnije...

Goč - Skijanje na Dobrim vodama, jedna nesrećna priča

| Goč | 18.05.2017. | krug.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Goč
goc jednosed 3698 640x387

Epilog sudskog spora zbog neisplaćenih zarada bivšim radnicima Smučarskog doma na Goču je uklanjanje nekoliko stubova žičare, ali grad Kraljevo, prema rečima gradonačelnika, traži način da sve stubove otkupi od sadašnjeg vlasnika.

Od početka gradnje novog paviljona na Goču, u Dečjem odmaralištu nema đaka iz Kraljeva. Hotel „Dobre vode“ radi, ali ove zime na planini nije bilo ni pravih skijaša, jer više ne radi ni ski-lift. Ipak, čini se da ništa nije tako uznemirilo stanovnike sela ispod Goča, kao činjenica da su se krajem aprila 2017. na planini pojavili radnici sa zadatkom da demontiraju stubove žičare, iako ona ne radi već godinama. Ona im je, nekako, bila jedna od garancija da će Goč živeti.

Opširnije...

Goč - Stanje na skijalištima sa strane Vrnjačke Banje i Kraljeva

| Goč, Vrnjačka Banja, Kraljevo | 01.02.2017. | skijanje.rs/forum | Komentari (0)
Kategorije: Blog - Reportaže | Srbija | Goč
goc vb jan2017 nikolax8 640x389

U sklopu severnokopaoničkih planina, na oko 200 km južno od Beograda, nalazi se planina Goč, sa najvišim vrhom na 1.124 m/nv. GOČ je pristupačan sa raznih strana, ali dva glavna puta koja vode prema njemu su od Kraljeva i od Vrnjačke Banje. Na obe strane plaine sa nalaze i skijališta. Posetioci sajta na forumu pišu kakvo je stanje ove zime na njima.

Opširnije...

Goč - Sve privlačnija destinacija za skijaše

| Goč | 29.01.2017. | blic.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Goč
goc vb jan2017 nikolax592x360

Sve veći broj porodica odlučuje da zimski raspust sa decom provede na planini Goč, koja se sve više razvija u ozbiljnu zimsku destinaciju.

Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju su trenutno dve ski staze dužine od 500 metara, dok oni iskusniji mogu uživati u spustu, jer je visinska razlika od podnožja do vrha staze 150 metara.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra


Galerija


Komentari:

 • da li se popravila situacija...na skiresort.info/goc pise da su na zicari postavljene dvosedasne korpe...

  Poslao skijas, 02.04.2016 09:48

 • Strasno prodali su tabac na gocu strasno strasno seljaci , sramota

  Poslao nemanja , 03.01.2016 20:54

 • Dolazili smo nas desetak,iznajmili ski opremu i platili ski pas ali staze za skijanje nakraju nije ni bilo,samo radi mali ski lift i staza od nekih 300m.cak nije ni za skija nje vec samo sankanje...Preporuka Stara pl.bez guzve i pristupacno...

  Poslao Ivan, 08.11.2015 07:22

 • Žičara Duboka2 data na korišćenje Besnoj kobili,a oni je prodaju kao staro gvožđe!To samo u Srbiji ima!Koliko smo mi nesposobni,niko se nije setio ni da makar pita za tu žičaru koja bi verovatno mogla da se iskoristi za osposobljavanje Sokolje(makar korpe i sajla)

  Poslao Dex, 05.12.2012 11:30

 • Ljudi koji su u upravi ski kluba poslednjih godina definitivno nisu sposobni da uz pomoć grada koji je nezainteresovan počnu da razvijaju ovaj ski centar u pravom smeru!Stoji se u mestu i nazaduje godinama.Kada bi se uradilo planirano(produžetak male staze i nabavka sidra ili tanjira za nju,prosecanje nove staze ispod sportskih terena i hotela kako bi napravila veza između male i velike staze i modernizacija žičare u smislu zamene sajle i postavljanja dvosednih korpi na velikoj stazi),ovaj ski centar bi brzo postao reprezentativan za širu regiju!Goč iako sa relativno malom nadmorskom visinom obiluje snegom a staze sa svojom severnom orjentacijom odlično drže sneg,što je i pokazala Sokolja(velika staza,početna stanica na 580 m.n.v,izlazna na oko 930)dugi niz godina u nazad i bez često ikakvog ozbiljnog tabanja i preparacijom ratrakom!Mnogi mali ski centri ovog tipa u Sloveniji uspešno funkcionišu na ovoj nadmorskoj visini.Naravno treba razmišljati i o veštačkom snegu u nekoj budućnosti!

  Poslao dex, 23.02.2012 00:13

 • Poštovani, krajnje je vreme da se razbije mit o nekim netačnim informacijama, koje vidim da se uporno ponavljaju na različitim sajtovima. Naime, Goč NIKDA nije imao ki skakaonicu, pa je nema ni sada. Bilo je pokušaja da se ona napravi, ali i to što je napravljeno nije ni blizu izgledu skakaonicama kakve viđamo na tvu. Znači, Goč NEMA ski skakonicu. Goč nema ni te obeležene staze za smučarsko trčanje, osim ako ih sami ne obeležite. Goč više nema ni veliku stazu za skijanje, jer već dve godine unazad ne dobija upotrebnu dozvolu za jednosed žičaru koju ima. Goč jedino ima jednu malu stazicu za početnike (koja nema 300m) sa primitivnim ski liftom, ima do nje jednu isto takvu stazu za sankanje i ima ski instruktore i iznajmljivanje ski opreme. Znači, ako nameravate da dođete na Kraljevačku stranu Goč da ozbiljno skijate, ne trošite vreme i novac. Goč nema mnogo toga, ali ima potencijal, jer je velika staza, ukoliko se osposobi i žičara i sama staza da može da se skija celom dužinom, jedna jako dobra i zahtevna. Pozdrav.

  Poslao Sasa, 14.11.2011 14:44

Pošaljite svoj komentar