TEME
Supernovatravel2016
Filiptravel2016Baner468x60

Golija - Ivanjica

golijadaicabrdo2640

Golija je planina u jugozapadnoj Srbiji, čiji je najviši vrh Jankov kamen (1833 m). Nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice i 32 km severno od Novog Pazara.

Golija pripada unutrašnjoj zoni Dinarskog planinskog sistema. Pruža se u smeru zapad-istok u dužini oko 32 km. U zapadnom delu izvijena je prema jugu, a u istočnom prema severu. Dva dominantna vrha su najviši vrh Jankov kamen (1833 m) i Crni vrh (1795 m). Na Goliji se nalaze mnogobrojne reke koje su raščlanile njene strane: Studenica, Brvenica, Moravica itd.

Golija predstavlja najvišu planinu u jugozapadnom delu Srbije sa površinom od 75.138 ha, prostire se na ataru pet opština a od toga opštini Raška pripada 12.937 ha ili 17% od ukupne njene teritorije.

Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom. Prava sportska mesta su: Odvraćenica, Česta vrela, Šeremetovica, Ljute livade, Biser voda, Radočelo, Brusnik, Rudno i dr.

Golija poseduje dobru osnovu za formiranje skijaških staza i za rekreaciju u vidu blagih šetnji i planinarenja u gotovo netaknutoj prirodi. Turizam se na Goliji razvija velikom brzinom; u poslednjih 10 godina Golija je dobila pojedine uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje. Tokom zime dolaze gosti iz cele Srbije i inostranstva. Turisti Goliju posećuju i leti. Na Odvraćenici postoji hotel „Golija“, a sa Ivanjičke strane i hotel „Golijska reka“.

Vlada Republike Srbije je, jula 2001.godine, donela Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu  kao PARK PRIRODE "GOLIJA" i svrstava u I kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.

Precizno su definisane granice parka koje obuhvataju područja opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica - ukupne površine 75.183 ha, a unutar njih područja sa prvim, drugim ili trećim stepenom zaštite.
Jedna od stvari koja se obezbeđuje na području Parka prirode Golija je i uređenje i infrasrtukturno opremanje prostora za potrebe turizma i rekreacije.

O Parku prirode Golija srara se Javno preduzeće "Srbijašume".

Činjenice o Goliji:

Preko 90% teritorije leži na visini većoj od 500 mnm

Najviši vrh je Jankov kamen (1834 m), a duž glavnog grebena uzdižu se i Crni Vrh (1795 m), Čardak (1688 m), Kulina (1642), Jadovita (1560 m)

Golija je područje sa najviše snežnih dana u Srbiji, sneg se zadržava blizu pet meseci i dostiže prosečnu visinu od 105 cm

Za Goliju se može reći da je centar reliktnih biljnih vrsta i carstvo planinskog javora (Acer heldreichii) koji ovde gradi svoje najlepše i najočuvanije lišćarske i lišćarsko-četinarske šume. Ova vrsta je preživela ledeno doba. Zaštićene prirodne retkosti na Goliji su: zelenika (ili božikovina), jeremičak, kratkočetinasta smrča, planinski javor, polegla kleka, piramidalna jela ...

Do sada je zabeleženo 45 vrsta ptica koje spadaju u grupu prirodnih retkosti.

Golija je mesto srpske duhovnosti i pismenosti, manastir Studenica je na listi Svetske kulturne baštine, a od izuzetnog nacionalnog značaja su Gradac i Brezova...

Skijalište Dajići - Ivanjica

Prilaz je jedini put iz pravca Ivanjice ka Goliji, stim što se na Međugorju (6 km od Golijske reke) odvaja ka Belim Vodama u odnosu na Golijsku Reku i sam Jankov kamen. Usdaljen je odprilike 33 km od Ivanjice.

Ski lift tipa tanjirača zasada radi samo vikendom, ali će za vreme raspusta, od 1. od 15. februara raditi svaki dan (ako bude snega) Cena ski passa je 100 din dnevno, prevoz iz Ivanjice i natrag je 120 din, a škola skijanja u trajanju od 7 dana je 1800 din i biće dve smene.  Lift je napravljen nov, odnosno iskorišćena je postojeći motor od bebi-lifta i napravljen lift sa visoko vođenim užetom-sajlom i tanjirima.  Kod objekata postoji planinarska kućica sa 6 lezajeva, koi su planirani za ljude koji rade na liftu ili polaznike ski škole, zavisno od potreba.

Ski liftom gazduje Ski klub GOLIJA iz Ivanjice. Klub je osnovan 1988. pod nazivom "Javor", ali je 1997. zbog sponzora koji je tada bilo šumarsko gazdinjstvo "Golija", a i zbog terena koji su korišćeni, klub preimenovan u "Golija". Ranije je klub bio aktivni član Skijaškog saveza i organizovali su jednu trku za prvenstvo Srbije za cicibane 1995. u Golijskoj Reci.

 


Smeštaj na Goliji, Ivanjica:

Apartmani "GOLIJSKI DAR"

U srcu Golije na nadmorskoj visini od 1400 metara, na udaljenosti od 100 m od ski lifta na brdu „Dajići“ nalazi se kuća za odmor porodice Luković iz Ivanjice. Kuća raspolaže sa 3 četvorokrevetna apartmana, kategorisana sa najvišom kategorijom (4 zvezdice). U miru i tišini odlično opremljenih apartmana Golijski dar, gostima se nudi maksimalan užitak uz potpuni komfor, zasebna kupatila, kuhinju, televizor i telefon. Vašim izborom ove kuće na planini Goliji, pored vrhunskog smeštaja u zimskom periodu možete skijati na stazi dugoj 600 m sa utabanim snegom, čekati Golijska jutra u društvu ovdašnjih meštana uz golijske specijalitete (pršutu, sir i vruću rakiju).

Apartmani su udaljeni od Ivanjice 32 km. asfaltnim putem. U blizini apartmana nalaze se dve prodavnice, restoran i kafana.

Apartmani izmedju ostalog poseduju i ljuljaške, klackalice za decu, stoni fudbal, ražanj i roštilj.

Ukoliko se odlučite da Golijski dar posetite u letnjoj ili jesenjoj sezoni nećete se razočarati. Na Goliji je zastupljeno više vrsta lekovitog bilja, retkih šumskih plodova i gljiva, tako da svaka šetnja senovitim šumskim stazama za vas može biti prava avantura.

U vrhunski opremljenim apartmanima Golijskog dara na najlepšoj planini Goliji uverićete se zašto ovde dođu gosti, a odu prijatelji.Do Golije se može vrlo lako stići zahvaljujući magistralnim putevima koji prolaze pored same planine:

    • M 22 (Kraljevo - Raška - Novi Pazar), "Ibarska magistrala", okosnica saobraćajnih veza Golije sa ostalim delovima Srbije - tangira područje sa istočne strane i svojim kvalitetom, uglavnom odgovara potrebama;
    • M 8 (Prijepolje - Sjenica - Novi Pazar), neposredno tangira područje sa južne strane i zadovoljavajućeg je kvaliteta;
    • M 21.1 (Požega - Ivanjica - Sjenica), preseca zapadni deo područja i obezbedjuje vezu sa putem M 8.


Prostorni plan Parka prirode Golija

ppgolija250.jpg

Vlada Republike Srbije je 07.04.2009. konačno donela  Prostorni plan područja posebne namene Parka Prirode Golija, koji već nekoliko godina željno isčekuju stanovnici pet opština Moravičkog, Raškog i Zlatiborskog okruga. Ovaj obimni i studiozni dokument uradio je Centar za planiranje urbanog razvoja, CEP. Kroz ovaj plan precizirane su mere zaštite i razvoj područja u narednom periodu, oslanjajući se na zatečeno stanje i viziju ekspanzije čitavog područja za desetak narednih godina.

Ovo je poslednji u nizu dokumenata, koji sada konačno otvara široke mogućnosti ulaganja u razvoj putne, skijaške i smeštajne infrastrukture naše planinske lepotice.

Planinski centar Golija

golijapanor

Golija je planina u jugozapadnoj Srbiji, zapadno od Raške, čiji je najviši vrh Jankov Kamen (1.833 m). Nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice i 32 km severno od Novog Pazara.

Golija pripada unutrašnjoj zoni Dinarskog planinskog sastava. Pruža se u smeru zapad-istok u dužini oko 32 km. U zapadnom delu izvijena je prema jugu, a u istočnom prema severu. Dva dominantna vrha su najviši vrh Jankov kamen (1833 m) i Crni vrh (1795 m).

Park prirode Golija

golijapress1

Golija je najviša planina jugozapadne Srbije (Jankov kamen 1833 m.n.v), pruža se u dužini od 32 km u obliku položenog latiničnog slova “s”. Po lepoti i raznovrsnosti pejzaža, kao i očuvanosti izvornih prirodnih i kulturnih vrednosti, jedna je od najprivlačnijih planina u Srbiji, pruža se u dužini od 32 km u obliku položenog latiničnog slova “S”. Planina Golija okružena je na severu planinom Jelicom, na istoku Kopaonikom, Čemernim i Radočelom, na zapadu Javorom, a na jugu Zlatarom, Jadovnikom i visoravni Pešter. Područje same Golije ograničeno je dolinom Ibra na istoku, Raške i Ljutske reke na jugu, Moravice na zapadu i srednjim delom doline Studenice na severu i severo-istoku. Odlikuje se bogastvom vode i raznovrsnim živim svetom.

Potrebna elektroenergetska infrastruktura za buduće skijaške centre na Goliji

trafostanica200111

14. 11. 2011. - Razvojnim programima elektrodistributivnih preduzeća koja vrše snabdevanje područja Golije električnom energijom predviđa se povećanje kapaciteta elektroenergetskih objekata naponskog nivoa 110 kV koji nisu u obuhvatu Prostornog plana Parka prirode Golija.

Delom planskog područja prolazi samo trasa planiranog dalekovoda 110 kV, Kraljevo 3 - Raška, koja se poklapa sa trasom postojećeg dalekovoda 110 kV, br. 161.

Nova ski oaza na Goliji

odvracenica0015

02.03.10. - Prostornim planom predviđena četiri razvojna centra

Nedovoljno iskorišćena, zanemarena lepotica, propuštena šansa, epiteti su koji su svih ovih godina "krasili" Goliju. Žitelji pet opština, a najviše ivanjičke, kojoj pripada 55% Golije, sanjali su o danu kada će ovde početi ozbiljnije investicije, i kada će ona stati rame uz rame sa drugim planinskim turističkim centrima.

Golija - Uskoro počinje izgradnja ski centra

| Golija, Ivanjica | 04.03.2017. | blic.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Golija - Novi Pazar
golija staze2

Na Goliju uskoro počinje izgradnja ski centra! Prvo skijalište sa 9 staza i svom potrebnom infrastrukturom gradiće se na Odvraćenici, u predelu Vrhova i Radulovca, na području ivanjičke opštine, istaknuto je na javnoj prezentaciji Plana detaljne reugulacije ski-centra Golija održanoj januara 2017.

Ovaj izuzetno važan dokument koji je preduslov buduće gradnje prvih ski staza i žičara, izradio je "Plan Urban" iz Niške Banje. Nezvanično, za ove namene država je preko "Sikijališta Srbije" planirala 27 miliona evra, a prvi radovi se očekuju tokom ove i naredne godine.

Opširnije...

Zapadna Srbija - Skijališta spremna za početak zimske sezone

| Zapadna Srbija | 13.12.2015. | novosti.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Sjenica | Tara | Tornik - Zlatibor | Zlatar - Nova Varoš
zlatibor sneg 640x389

Skijališta u zapadnoj Srbiji su spremna za početak zimske sezone 2015/2016. Većina njih će za skijaše biti otvorena do kraja decembra. O tome svedoče izjave iz turističkih organizacija opština iz ovog srpskog regiona, a koje prenosi dnevni list Večernje novosti.

Opširnije...

Golijska reka - Skijalište i dalje u tužnom stanju.

| Golija, Ivanjica | 18.10.2014. | Skijanje.rs/forum | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica
IMG8470640

U pozadini velikih obećanja, skijalište Golijska reka na planini Golija je i dalje u tužnom stanju. Žičara napola montirana, a korpe i tabač (!!!!!) su zarasli u korov i travu.

A aprilu ove godine je bilo najavljeno da se očekuje da će na Golijskoj reci posle 5 godina ulaganja biti završena prva dosedežna žičara. Fotografije napravljene ovih dana govore da se tokom leta nije ništa radilo.

Ova žica (staza) vodi od Golijske reke do najvišeg vrha Golije - Jankov kamen.

Opširnije...

Golija - Posle 5 godina očekuje se završetak žičare Golijska reka

| Golija | 07.04.2014. | rts.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Golija - Novi Pazar
golija2480x292

Više od dve decenije se govori o budućim ulaganjima u zimski turizam. Posle ski liftova na Odvraćenici i Dajića brdu i ovde na Golijskoj reci očekuje se da će posle 5 godina ulaganja biti završena prva dosedežna žičara na ovoj planini.

Oni koji se već bave turizmom na Goliji kažu da je najava novih ski-centara šansa za javno-privatna partnerstva.

Opširnije...

Potpisivanјe memoranduma o razvoju Golije kao turističkog centra

| Beograd | 13.03.2014. | Min. Privrede | Komentari (1)
Kategorije: Dešavanja | Srbija | Golija - Ivanjica | Golija - Novi Pazar
Odvracenica800x2

Vršilac funkcije ministra privrede i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović i v. d. direktora JP „Skijališta Srbije“ Dejan Ljevnaić potpisaće u četvrtak,  13. marta 2014. godine, u 11 časova, Memorandum o razumevanju u cilјu pružanja pune podrške realizaciji projekta ustanovlјavanja i razvoja Ski centra Golija.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija


Komentari:

  • J sam roden u selu Vucak. Goliju pantim kao decak dolazio sam da berem borovnice.I danas posle 60 godine secam se cika Zivorada koji je pekao najlepsi hleb na svetu.Gplanina Golija je biser Srbije.steta je sto se taj deo puta od 8,5km nije asvaltirao.

    Poslao Milorad, 02.06.2016 20:06

  • lepa planina

    Poslao tomas, 24.03.2012 13:40

  • tu sam odrastao

    Poslao tomas, 24.03.2012 13:36

Pošaljite svoj komentar