TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Golija - Odvraćenica

odrvracenica250

Golija predstavlja najvišu planinu u jugozapadnom delu Srbije sa površinom od 75.138 ha, prostire se na ataru pet opština, među kojima i Novi Pazar. Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom. Prava sportska mesta su: Odvraćenica, Česta vrela, Šeremetovica, Ljute livade, Biser voda, Radočelo, Brusnik, Rudno i dr.

Skijalište Odvraćenica se nalazi na nadmorskoj visini od 1.744 m na izuzetno lepoj lokaciji na kojoj bi mogli da budu izgrađeni tereni i za Nordijske discipline. Odvarčenica je okružena vrhovima "Kula" i "Crni vrh" sa kojih se spustaju dobri terenei za alpsko skijanje. Za ljubitelje skijanja na raspolaganju je pet žica (ski liftovi, sidraši i tanjiri), sa sedam staza, dužuna od 450m do 1200m.

Golija poseduje dobru osnovu za formiranje skijaških staza i za rekreaciju u vidu blagih šetnji i planinarenja u gotovo netaknutoj prirodi. Turizam se na Goliji razvija velikom brzinom; u poslednjih 10 godina Golija je dobila pojedine uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje. Tokom zime dolaze gosti iz cele Srbije i inostranstva. Turisti Goliju posećuju i leti.

Na novoformiranom TC "Odvraćenica", od strane Parka prirode Golija, izgrađen je vizitorski centar sa prelepim planinskim kucicama u vidu apartmana, vizitorskom kucom, kao i informativno-edukativnim kućicama. U blizini se nalaze tereni za košarku, odbojku, rukomet i fudbal.

Za one koji vole da šetaju i održavaju kondiciju, na raspolaganju je staza zdravlja, kao i jasno obeležena planinska staza, dužine 9 km, koji vodi direktno do vrha, Jankovog kamena.

Skijalište Odvraćenica se nalazi na nadmorskoj visini od 1.744 m na izuzetno lepoj lokaciji na kojoj bi mogli da budu izgrađeni tereni i za Nordijske discipline. Odvarčenica je okružena vrhovima "Kula" i "Crni vrh" sa kojih se spustaju dobri terenei za alpsko skijanje.

Staze sa vrha "Kula" su već prosečene i uređene. Postavljen je i ski lift tipa sidro dužine oko 500m. Sa obe strane lifta se prostiri ski staze "Kula 1" i "Kula 2" dužine 820m i 800m, a visinska razlika je 133m. U podnožju je postavljen bebi ski lift koji je noću osvetljen.

Za goste hotela specijalno obezbeđena Ski staza za decu.

U Novom Pazaru deluje Ski klub "Golija" koji je izgradnjom ovog skijališta dobio izvanredne mogućnosti za relativno jeftin i kvalitetan trening svojih mladdih takmičara. Planirao da u saradnji sa Smučarskim savezom Srbije organizuje Republičko takmicenje za cicibane na ski stazama ovog novog Ski centra na Goliji.

Za ski sezonu 2008, planirano je postavljanje dva ski lifta sa stazama Goveđi Do 1 i 2. Jedan od ski liftova je već uvežen (polovan iz Austrije), ali za tu sezonu nije bilo moguće obezbediti odgovarajući priključak struje.

Od 2011. godine Turistički-ski centаr "Odvrаćenicа" nа Goliji može dа se pohvаli sа pet žičаrа i sedаm stаzа, dužine od 450m do 1100m. Stаze "Kulа 1", "Kulа 2", "Kulа 3", "Kulа 4", "Goveđi Do" i "Sovićke kolibe" su rekreаtivnog tipа, а "Kulа 5" je nаmenjenа zа obuku skijаšа.

Za sezonu 2012 / 2013 biće instaliran sistem za veštačko osnežavanje, čime će ovaj turistički centar obezbediti sigurno skijanje i u danima kada ne bude dovoljno snežnih padavina.
SKI PASS 2012/13 - dnevni 6 eur, nedeljni 36 eur.    Izdavanje ski opreme 450 din dnevno.


Smestaj - Odbraćenica, Novi Pazar

Odličnim asfaltnim putem Novi Pazar-Golija, na 32-om km od Novog Pazara, stiže se do Odvraćenice, novog turističgog centra u Srbiji.

Turistički centar "Odvraćenica" radi u sastavu Proizvodno Prometnog Preduzeća "Ljin" iz Raške. Centar sarži hotel sa 100 ležajeva u dvo-, tro-, cetvoro-krevetnim sobama, sobama sa jednim bračnim ležajem , kao i apartmanima. Svaka soba ima svoje kupatilo, a mnoge sobe terasu i TV uređaje.

Restoran koji se nalazi u prizemlju broji 100 mesta i prijatno je opremljen drvenim nameštajem, a dekorisan drvenim, autohtonim elementima za rad u domaćinstvu i polju, kao i kaminom.

Hotel sadzi opremljenu salu namenjenu održavanjima raznih seminara ili različitih vidova nastava za decu i odrasle (učionica). U suterenu se nalazi i disko-klub, mesto za zabavu, pre svega za goste mlađeg uzrasta ( učenike osnovnih škola).

Nadomak hotela je dečiji zabavni park, gde deca mogu ostvariti sve svoje čarolije, a roditeljima je obezbeđeno mesto za odmor i, usput, nadgledanje svoje dece u toku igre, neposredno uz parkić.

Bungalovi koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela daju poseban smisao odmora na planini.

 Do Golije se može vrlo lako stići zahvaljujući magistralnim putevima koji prolaze pored same planine:

    • M 22 (Kraljevo - Raška - Novi Pazar), "Ibarska magistrala", okosnica saobraćajnih veza Golije sa ostalim delovima Srbije - tangira područje sa istočne strane i svojim kvalitetom, uglavnom odgovara potrebama;
    • M 8 (Prijepolje - Sjenica - Novi Pazar), neposredno tangira područje sa južne strane i zadovoljavajućeg je kvaliteta;

Odličnim аsfаltnim putem Novi Pаzаr-Golijа, nа 32-om km od Novog Pаzаrа, stiže se do Odvrаćenice, novog turističgog centrа u Srbiji, nа 1700m nаdmorske visine.
Turisti koji dolаze iz severа Srbije koriste putni prаvаc Beogrаd - Krаljevo - Novi Pаzаr - Golijа.

Pogledajte Google mapu puta od Beograda do Odvraćenice...


Golija - Izrada projektne dokumentacije za prvu fazu skijališta

| Golija | 23.05.2018. | Skijališta Srbije | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Golija - Novi Pazar
golija staze Ifaza 527x320

Na osnovu planova JP „Skijališta Srbije“, za realizaciju projekta izgradnje Ski centra na Goliji objavljene su odgovarajuće Javne nabavke za izradu projektne dokumentacije za Izgradnju prve faze razvoja skijališta Golija.
Nakon sprovedenih javnih rasprava, donešenih planova i odluka, idejnog projekta,... izrada projektno-tehničke dokumentacije je poslednja faza i uslov za početak radova na terenu.

Ovim Javnim nabavkama obuhvćeno je:
- Izrada projektno-tehničke dokumentacije pristupnog puta do ski centra sa pripadajućim parkingom.
- Izrada projektno-tehničku dokumentaciju za šestosed isklopivu žičaru sa dve ski staze i sa ski putevima.
- Usluge geodetskog snimanja lokacija za projektovnje i izgradnju skijališta Golija.

Opširnije...

Golija - Put Golijska Reka – Odvraćenica i dalje bez asfaltnog zastora

| Ivanjica | 29.10.2017. | infoliga.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Golija - Novi Pazar
IL put golijska reka odvracenica+540x328

Državni put II A reda Golijska Reka – Preko brdo – Odvraćenica, koji spaja Ivanjicu sa budućim ski centrom na Goliji, još uvek je samo makadamska saobraćajnica duga 16 kilometara. Ovom važnom deonicom, kao jedinom vezom sa ovim delom planine iz pravca Belih Voda, godišnje prođe veoma mali broj Ivanjičana, uglavnom vlasnika vikendica, šuma, pašnjaka i livada na Odvraćenici, Radulovcu i Vrhovima. Veliki broj stanovnika ove varošice za put čak i ne zna, a i oni koji su za njega čuli kažu da svoja vozila ne žele da lome na prašnjavom makadamu.

Opširnije...

Golija - Gradnja ski centra može da počne

| Ivanjica | 19.08.2017. | infoliga.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Golija - Novi Pazar
gol 592x360

Odbornici Skupštine opštine Ivanjica, na sednici održanoj u utorak 8. avgusta usvojili su Plan detaljne regulacije za “Ski centar Golija” na teritoriji ove opštine, kao izuzetno važan dokument koji stvara uslove za uređenje i izgradnju planiranog ski centra sa pripadajućom skijaškom i komunalnom infrastrukturom, a prema zakonskoj regulativi i prostorno-planskoj dokumentaciji višeg reda.

Potrebnu saglasnost na ovaj planski akt pre usvajanja dali su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Sbije.

Opširnije...

Golija - Uz žičare i staze stižu novi putevi i vidikovci

| Golija | 05.05.2017. | ekapija.com | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Golija - Novi Pazar
odvraenicaskistaza 2

Za srpsku planinu Golija spremaju se veliki planovi. Početkom godine obelodanjene su najave o izgradnji ski centra na lokaciji Vrhovi i Radulovci, blizu sadašnjeg ski centra Odvraćenica, u koji bi Vlada preko Skijališta Srbije trebalo da investira 27 mil EUR.

Prema Planu detaljne regulacije ski centra Golija, koji je tada predstavljen, novo stecište skijaša u Srbiji zahvataće površinu od 262 hektara, a prvi radovi očekuju se već ove ili naredne godine. Biće to, kako je najavljeno, ozbiljno, moderno skijalište sa devet ski staza, dužine od po 1.000 i više metara, različitog nagiba i težine...

Opširnije...

Golija - Uskoro počinje izgradnja ski centra

| Golija, Ivanjica | 04.03.2017. | blic.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Golija - Novi Pazar
golija staze2

Na Goliju uskoro počinje izgradnja ski centra! Prvo skijalište sa 9 staza i svom potrebnom infrastrukturom gradiće se na Odvraćenici, u predelu Vrhova i Radulovca, na području ivanjičke opštine, istaknuto je na javnoj prezentaciji Plana detaljne reugulacije ski-centra Golija održanoj januara 2017.

Ovaj izuzetno važan dokument koji je preduslov buduće gradnje prvih ski staza i žičara, izradio je "Plan Urban" iz Niške Banje. Nezvanično, za ove namene država je preko "Sikijališta Srbije" planirala 27 miliona evra, a prvi radovi se očekuju tokom ove i naredne godine.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija