TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Iver - Mokra Gora

Ivermecavniklogo250

Mokra Gora, od nedavno vrlo aktuelna turistička destinacija, nalazi se na granici između dve planine, Tare i Zlatibora. Obe su poznate po svojim očaravajućim prirodnim lepotama čiji poseban spoj predstavlja Mokra Gora. Otkriće ovog predela netaknute prirode omogućila je pruga uskog koloseka kojom je nekada prolazio popularni voz Ćira, izgrađena da poveže Beograd sa Sarajevom, a danas poznata kao jedna od najlepših železničkih trasa na svetu.

    Trasa je prvi put puštena u rad 1925. godine i pedeset godina je ova pruga otvarala vrata u svet Mokroj Gori. Parnjača se probijala kroz stenovite tesnace i visoke useke između Šargana i Mokre Gore, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u vidu broja 8. U svetu jedinstvenom osmicom, spletom tunela i mostova, vešto je savladana visinska razlika od 300 metara od Mokre Gore do Šargana. Prolazeći trasom čuvene osmice dugom 13,5 kilometara, putniku je bilo gotovo nemoguće da odgonetne kojim je pravcem prošao voz i kuda tek treba da prođe.

Stanica Jatare


    Trasa je ukinuta 1974. godine, ali je 1999. godine započeta obnova dela trase od stanice Vitasi (Kremna) do Mokre Gore. Ono što je počelo kao privatna inicijativa grupe entuzijazista okupljenih oko udruženja “Šarganska osmica”, pretvorilo se u projekat koji je udahnuo novi život Mokroj Gori. Obnovljenim delom pruge koji obuhvata celu osmicu turisti se danas mogu provozati istim onim Ćirom, i tako u duhu starih vremena doživeti ovaj jedinstven predeo. Ovo je zaista neponovljiva vožnja, ali tako i košta (cena karte za odrasle je 500 din, a za decu 250).
    Ovaj kraj je dodatno oživeo nedavno izgrađenim etno selom Drvengrad. Za ovo etno selo se s pravom može reći da se po mnogo čemu razlikuje od brojnih turističkih destinacija u Srbiji slične vrste. Duh ovog malog grada jako dobro opisuju reči njegovog osnivača i vlasnika, čuvenog reditelja Emira Kusturice: "Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad."

Ovo drveno naselje podignuto je na brdu Mećavnik koje nadvisuje selo Mokra Gora. Brdo je Kusturicu opčinilo dok je na Mokroj Gori snimao film "Život je čudo", čija je premijera i održana u tada tek sagrađenom drvenom gradiću na Mećavniku. Drvengrad je podignut u tradicionalnom stilu, bez upotrebe modernih materijala. Iako okarakterisan kao etno selo, Drvengrad je pravi mali grad po svom obličju i strukturi. U obliku je pravougaonika čija duža (glavna) osa na jednom kraju ima ulaznu kapiju, a na drugom malu drvenu crkvu. Crkva je građena po ugledu na ruske drvene crkve i posvećena je Svetom Savi.

Mokra Gora - Drvengrad


U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i okružen autentičnim brvnarama prenetim iz okolnih sela Srbije i Bosne ili građenim po uzoru na njih. U svakoj od njih nalaze se sadržaji karakteristični za grad: galerija slika, biblioteka, bioskop Andergraund, poslastičarnica sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima, nacionalni restoran, prodavnica narodne radinosti toga kraja. Živopisno ukrašeno, ali apsolutno u duhu podignutih građevina i okoline, ovo selo-grad odiše toplinom i ljupkošću.

Jedan od interesantnih eksperimenata koje je Kusturica sproveo u svom gradu je i proizvodnja i služenje voćnih sokova koji nose ime raznih poznatih ličnosti: Che Guevara (malina), Fidel Castro (kupina), Josip Broz Tito (borovnica), Draža Mihajlović Čiča (višnja), sok od jagoda nazvao je po sebi, a najavljeno je i proširenje asortimana sokovima s imenima Dijega Maradone i Sadama Huseina.

Stručni žiri briselske Fondacije za arhitekturu Filip Rotije je ovaj Kusturičinin graditeljski poduhvat proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u poslednje tri godine u Evropi. Za Mokru Goru se bez preterivanja može reći da predstavlja turistički doživljaj na svetskom nivou - kako svojom atraktivnošću i sadržajima, tako i cenama. Od 2006. godine svi koji motornim vozilima prolaze kroz Mokru Goru plaćaju porez koji je odobrila Vlada Srbije kao naknadu za zaštitu životne sredine, mada su neki ovo okarakterisali kao "harač Kusturičinog grada-države".


Crkva je građena po ugledu na ruske drvene crkve,
posvećena je Svetom Savi

 


Prof. Emir Kusturica

 

Skijalište "Iver" na Mokroj Gori, dobilo je naziv po istoimenom vrhu na planini Tari. Prostire se na nadmorskoj visini od 1230 do 1500 m/nv. Na skijalištu uvek dežuraju pripadnici spasilačke službe Parka prirode Mokra Gora

Skijalište je od Mećavnika i Mokre gore udaljeno je 8 km, reč je o asfaltnom putu velikog nagiba, koji se svakodnevno čisti i održava. U podnožju je prostran parking. Postoji mogućnost najma ski-opreme (30 pari skija sa cizmama), dnevni najam opreme je 900.00 dinara. Organizovan je prevoz sa Mećavnika na svakih sat vremena.

Postoje četiri staze duzine od 900 m do 1100 m, od toga su dve pokrivene instalacijama za vestački sneg. Staze su kategorisane kao crvene i crne. Deo staze pored hotela - plninarskog doma Mladost u dužini 700 m je dobro zaklonjen, i uslovi za pravljenje veštačkog snega su idealni i taj deo staze je uvek u funkciji. To se vidi na donjoj slici gde je okolina bez snega, a ana stazi se održavaju takmičenja.

Takođe, taj deo staze je noću osvetljen reflektorima, tako da je moguće noćno skijanje.


Skijalište je pokriveno sa pet mobilnih topova za veštački sneg.  Staze tabaju i ravnaju dva ratraka.

Žičara, sidro, opslužuje sve četiri staze. Dužina žičare je 1.100 m. Nadmorska visina vrha žičare je 1496 m, a dno je na 1230 m. Specifičnost lifta i žičare je njena ugaona konstrukcija, dužine 1,1 kilometar, koji na svojoj sredini ima tri stuba sa tri kotura, što omogućava da se sa jednim liftom pokriva četiri kilometra staza. Brzina žičare je 20 metara u sekundi, a kapacitet više od 1.000 skijaša na sat.

Planovi: dve staze, novi hotel na stazi sa 100 kreveta, dodatnih pet topova za veštacki sneg. Žičara u planu na donjoj slici desno.

Ski staza na Mećavniku je dobila FIS sertifikat, tako da se na njoj organizuju FIS trke u alpskom skijanju i snowboardu.

Ciljna ravina na Iveru,
U pozadini polazna stanica ski lifta (levo), akumulacija vode za zasnežavanje (u sredini), jedan od ratraka (desno)


Smeštajni kapaciteti u Parku prirode nalaze se u etno-selu „Drvengrad" na Mećavniku, hotelu „Mladost" na Iveru, hotelu „Osmica" pored železničke stanice u Mokroj Gori, motelima „Mokra Gora", „Jatare" i „Šargan-Vitasi" u sklopu istoimenih železničkih stanica, Parohijskom domu pokraj mokrogorske crkve, kao i u manjem broju seoskih domaćinstava. Pored smeštajnih kapaciteta, u pružanju turističkih usluga važnu ulogu imaju i brojni ugostiteljski objekti od kojih je  najstarija „Nerandžina kafana" u Mokroj Gori koja radi od 1889. godine.

Planinski dom "Mladost"

Na samoj ski stazi se nalazi Planinski dom Mladost. Njegov kapacitet je 24 ležaja. U sklopu Planinskog doma nalaze se dva restorana. Gosti Planinskog doma Mladost mogu da koriste sve sadržaje Hotela Mećavnik.

 

 

 

Hotel "Mećavnik"

Hotel "Mećavnik" nalazi se na istoimenoj planini u južnom delu Srbije. Hotel se nalazi u jedinstvenom drvenom gradu, napravljenom po želji poznatog srpskog režisera Emira Kusturice.

"Mećavnik" je hotel sa četiri zvezdice, raspolaže sa 102 ležaja, raspoređenih u jednokrevetne, dvokrevetne sobe, apartmane i kuće.

Svi objekti napravljeni su od zlatiborskih, tarskih i šarganskih četinara. U sklopu hotela, kao i celog kompleksa nalaze se još bazen, sauna, teretana, sportska hala, poslastičarnica, suvenirnica, bar, obdanište i konferensijska sala.

Hranu i piće možete probati u 3 restorana: Prokleta Avlija, Lotika i Sali Viskonti.

Konačište "Osmica"

Konačište "Osmica" nalazi se na jednoj od železničkih stanica na čuvenoj pruzi "Šarkanska osmica".

Sve sobe su sa kupatilima, tv prijemnicima, a apartmani su opremljeni i klima uređajima. Navedeni kapaciteti u potpunosti ispunjavaju apsolutno sve potrebe i ukuse.

U prijatnom ambijentu ovog kompleksa nalazi se i restoran gde gosti, uz profesionalnu uslugu ljubaznog osoblja, mogu uživati u najraznovrsnijim specijalitetima mokrogorskog kraja.


Motel "Mokra Gora"

Motel "Mokra Gora" je atraktivni muzejsko-turistički kompleks koji raspolaže sa 50 smeštajnih mesta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, kao i apartmanima.

Sve sobe su sa kupatilima, tv prijemnicima, a apartmani su opremljeni i klima uređajima. Navedeni kapaciteti u potpunosti ispunjavaju apsolutno sve potrebe i ukuse čak i najzahtevnijih gostiju.

Multimedijalna sala u sklopu konačišta idealna je za organizaciju raznih vrsta seminara i edukacija. Sala je kapaciteta 50 mesta, poseduje svu neophodnu tehničku opremu, a posebno je atraktivna zbog enterijera, inutrašnje obrade zidova, koji će vas svojom lepotom i umetničkom nadahnutošću vratiti u prošla vremena.

Planinska kuća Mokra Gora

U periodu od 15. oktobra 2010. godine do 15. aprila 2011. godine  "Planinska kuća" izdaje se po sistemu zakupa.


 

 

 

 

 

 

 

 

Kuća za odmor "Mokra Gora"


U blizini Železničke stanice čuvenog turističkog voza na pruzi "Šarganska osmica" i crkve brvnare, nalazi se kuća za odmor koja raspolaže sa 1/2 i 1/3 sobom, kupatilom, kuhinjom i terasom.

Kuću okružuje travnato dvorište koje je ujedno i bezbedan parking za vaš automobil. Može se iznajmiti kao celina koja je veoma pogodna za porodice a moze i svaka soba posebno.

U blizini kuće se nalaze nekoliko restorana visoke kategorije koji vam nude sve specijalitete užičkog i zlatiborskog kraja. Da vaš odmor bude potpuniji u blizini je i kupalište u letnjem periodu sa više izvora lekovite vode, kao i čuveni Drvengrad.
    Prilazni pravci:
Iz pravca Bajine Baste preko Tare (Kaludjerskih bara) se spustiti do Kremana, takodje i sa Zlatibora. Iz Kremne (magistralom Višegrad-Užice), skrenuti ka Višegradu odn. Mokroj Gori, prođeš kroz Šarganski tunel i posle 5-6km prvo skretanje desno (dobro označeno) ka brdu Mećavnik (odn. Drvengrad)...

Prođe se Drvengrad i nastavi pravo još 8 km i stiže se tačno u podnožje Ivera.  Profil puta je priličnog nagiba (naročito na početku) i veoma je uzak! Ne treba krenuti tim putem bez zimskih guma ili lanaca! Put se penje se sa 400 m/nv na oko 1200 m/nv.

Postoji i put od Mitrovca na Tari direktno do Ivera. Postavljena je čak i tabla, ali to je put u izgradnji, i zimi se ne treba kretakti njime...

Ulaz u tunel Šargan dug 767 m

Skretanje desno ka Mećavniku

Od Mećavnika ka Iveru - Na ovoj raskrsnici desno...

Pogled na Google earth mapu:


Upoznajmo Mokru Goru

sarganska

Mokra Gora, selo u opštini Užice, okruženo Zlatiborom i Tarom, smešteno je na krajnjem zapadu Srbije, na granici sa Bosnom. Selo je postalo popularna turistička destinacija zahvaljujući Šarganskoj osmici, jedinstvenoj pruzi uskog koloseka, kao i etno selu Drvengrad. Kraj je karakterističan po očuvanim starim brvnarama razbacanim po pašnjacima, bogatim šumama, lekovitim izvorima, i autentičnim prirodnim lepotama.
Jedinstvena pruga uskog koloseka Šarganska osmica, i etno selo Drvengrad, učinili su da Mokra Gora postane top turistička destinacija u Srbiji. To me su doprineli i filmski festival Kustendorf, kao i novosagrađeni ski centar sa 4 staze i žičarama.

Alpsko skijanje - Deveti FIS ROYAL kup - Mokra Gora 2018.

| Iver, Mokra Gora | 27.02.2018. | FIS | Komentari (0)
Kategorije: Iver - Mokra Gora | Alpsko skijanje | Alp ski Srbija i okruženje
fis mg2018 1 640x389

U utorak i sredu 27-28. februara 2018. na skijalištu Iver se održava 9. Fis ROYAL kup - Mokra Gora 2018. Vozi se disciplina slalom u muškoj i ženskoj konkurenciji, a nastupaju zakmičari iz 11 zemalja.

Organizator takmičenja je Skijaški svez Srbije, tahnička organizacija Ski klub Royal Beograd u saradnji sa skijalištem Iver na Mokroj Gori.

Opširnije...

Alpsko skijanje - FIS kup Mokra Gora za decu

| Iver, Mokra Gora | 24.02.2018. | FIS | Komentari (0)
Kategorije: Iver - Mokra Gora | Alpsko skijanje | Alp ski Srbija i okruženje
Slalom FIS EUROCREM CUP Mokra Gora 2018 1 800x486

Na skijalištu Iver na Mokroj Gori je 19-20. februara 2018. održan tradicionalni međunarodni FIS kup "Mokra Gora" u alpskom skijanju. Mladi takmičari iz šest zemalja uzrasta do 14 i 16 godina (U16 -U14) oba dana su imali trke u disciplini slalom koje su vožene na ski stazi Iver 1.

Opširnije...

Iver, Mećavnik - Spremna i zapadna strana skijališta

| Mokra gora, Mećavnik, Iver | 30.11.2017. | Mecavnik.info, ski klub Rojal | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Iver - Mokra Gora | Žičare, staze, ski instalacije
Iver nov2017 misa 640x389

Mećavnik ima sopstveno skijalište udaljeno 8 km, na Iveru na obroncima planine Tare. Iver je drugi po visini vrh Tare, sa 1.490 metara nadmorske visine, na kojem se, sa istočne strane nalaze već poznate skijaške staze ukupne dužine četiri kilometra.

Opširnije...

Alpsko skijanje - FIS kupovu "Royal" i "Zlatibor" na Torniku

| Tornik, Zlatibor | 24.02.2017. | Skisavez.com | Komentari (0)
Kategorije: Iver - Mokra Gora | Tornik - Zlatibor | Alpsko skijanje | Alp ski Srbija i okruženje
tornik mapa 2017 640x389 logo

Na ski centru Tornik se jedno za drugim održavaju FIS kup takmičenja u alpskom skijanju "Royal" i "Zlatibor". Nakon upravo završenog FIS children takmičenja, Ski klub Royal iz Beograda organizuje FIS "Royal" kup 27. i 28. februara a Ski klub Čigota sa Zlatibora 01. i 02. marta 2017. organizuje FIS "Zlatibor"kup.

Oba kupa se voze na stazama ski centra Tornik u organizaciji Skijaškog saveza Srbije, uz tehničku pomoć JP Skijališta Srbije a pod pokrovitekjstvom Ministarstva omladine i sporta.

Opširnije...

Alpsko skijanje - FIS children "Mokra Gora"

| Tornik, Zlatibor | 22.02.2017. | Skijanje.rs | Komentari (0)
Kategorije: Iver - Mokra Gora | Tornik - Zlatibor | Alp ski Srbija i okruženje
fischimokragora2017

Na ski centru Tornik na Zlatiboru 21 i 22. februara 2017. je održano međunarodno FIS children Mokra Gora - takmičenje u alpskom skijanju u kategoriji deca uzrasta U14 i U16. U utorak je na programu bila veleslalom trka, a u sredu se vozo slalom u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Ovo takmicenje je prvobitno najavljeno da se održava na ski stazi Iver na Mokroj Gori, ali je zbog povoljnijih uslova sa snegom premešteno na Tornik.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija


Komentari:

 • A dje su vi kontakt televoni ?

  Poslao Radoznali Turista, 12.02.2017 18:11

 • Za informacije i kontakt telefone vezane za skijalište Iver pogledajte poruku na Forumu sajta:
  http://skijanje.rs/forum/showthread.php?p=99231#post99231

  Poslao Zoran, 16.02.2016 16:40

 • Mogu li dobiti neki broj mecavnika,ski staze

  Poslao radisa, 15.02.2016 19:38

 • Pozdrav,
  mogu li se iznajmit skije u motelu ili na stazi?

  Sretna Nova 2014

  Poslao Ivero, 02.01.2014 15:02

 • 0313152100

  Poslao chane, 23.01.2013 11:20

 • Planinski dom "Mladost"
  Molim Vas kontakt broj. Potreban nam je smestaj za dvoje odraslih i petoro dece.
  Hvala!

  Poslao Milena, 15.12.2012 14:28

Pošaljite svoj komentar