TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Košutnjak - Beograd

kosutnjak220209

Ova jedina ski staza u Beogradu ima neprekinutu, više od 20 godina dugu skijašku tradiciju. Pruža preko severne strane Košutnjaka niz padinu dugacku 300 metara na nadmorskoj visini od 274 metra. Zemljište na kome se nalazi staza dobijena je od gradske Opštine Čukarica na korišćenje. Nadomak staze je klub „Aleksandar”. Ski staza  je poznata po najlepšem pogledu na novi most preko Ade Ciganlije, Carevu ćupriju, Senjak… i dobar deo Beograda.

Beogradani su se svojevremeno od 1992 do 1999 ovom ski stazom spuštali 365 dana u godini. Več nakon 1999. to nije bilo moguće jer je veštačka tepih podloga, postavljena pre 20 godina, u međuvremenu propala, ali zimsko spuštanje na sankama, skijama ili popularnoj „dasci” nije prekinuto nijedne godine.

Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak prostire se na površini od 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250 m. Košutnjak je ujedno i prelepi vidikovac ka centru Beograda i prijatno mesto za boravak u prirodi. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama za rekreativne šetnje.

Verovatno je ime Košutnjak nastalo zbog košuta, kojih je nekad ovde bilo. Sve do 1903. gusta šuma bila je zatvoreno dvorsko lovište, a potom je Košutnjak otvoren i za građane.

Na obroncima Košutnjaka, nalaze se Šumarski fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a u blizini su i Filmski grad i studiji Radio-televizije Srbije. Republički hidrometeorološki zavod i Republički zavod za sport takođe su na Košutnjaku.

Sportsko-rekreativni centar "Košutnjak" prostire se na oko 40 hektara, ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. Raspolaže i trim stazom i uređenim smučarskim površinama. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku postoji ski-staza.

U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma. Na Košutnjaku se nalaze i Kamp "Košutnjak" i Hotel "Trim" i više restorana. Košutnjak je i popularno mesto za održavanje kulturnih, zabavnih i muzičkih događaja ("Voxstock", "Forest fest", "Supernatural"...).

Na severozapadnom delu Košutnjaka je Spomenik srpskim ratnicima poginulim u odbrani Beograda 1915. koji je jedinstven je po tome što ga je podigao neprijatelj u znak poštovanja prema protivniku.

Košutnjak je strogi prirodni rezervat kojim upravlja Šumsko gazdinstvo Beograd.

 

Jedina skijaška staza u Beogradu pruža se preko severne strane Košutnjaka. Padina je dugačka 300 metara na nadmorskoj visini od 274 metra. Prvi ski lift bez stubova (na konop) je postavljen 1991 godine, a proizvelo ga je i montiralo preduzeće FOD iz Bora. 2000-te godine postavljen je i ski lift tipa tanjir, montiran je sistem zasnežavanja, nabavljen je i ratrak. Duž staze su postavljeni reflektori koji omogućavaju i noćno skijanje. 

Ski stazom gazduje klub „Aleksandar” koji je od opštine Čukarica još pre dve decenije dobio na korišcenje ovo parce zemlje.  Klub radi cele godine, poseduje letnju i zimsku baštu gde se možete opustiti, ugrejati i nadgledati decu dok se sankaju.


Beograđani su se ovom stazom svojevremeno spuštali 365 dana u godini. Vec 13 godina to nije moguće jer je veštacka tepih podloga, postavljena pre 20 godina, u međuvremenu propala, ali zimsko spuštanje na sankama, skijama ili snowboardu nije prekinuto nijedne godine.

Jedina manjkavost ski staze je što nije dugačka. To ipak ne odvraća zaljubljenike u ovaj sport da dolaze na stazu koja je ujedno i mesto susreta i druženja. U klubu postoji škola skijanja za početnike, a moguće je i iznajmiti ski opremu.

U ski oazi u Košutnjaku koju podjednako posećuju i klinci i ozbiljniji skijaši i strani gosti glavnog grada, od pre tri godine osposobljene su dve žicare – stara žica na kanap i tanjir za penjanje sa druge strane skijališta. Pred rekreativcima se pružaju tri skijaška puteljka. Jedan deo staze je prilično strm, drugi ne toliko zahtevan i treći namenjen borderima.

Ski staza Košutnjak je jedino mesto u Beogradu gde možete utoliti želju za skijanjem i posleg radnog vremena. Osnovni uslov je da ima snega, odnosno da je temperatura u minusu u kontinuitetu da može da radi sistem zasnežavanja.

 

Staza za sankanje

Na košutnjaku, na padini iznad otvorenih bazena u ulici Blagoja Parovića locirana je staza koja se zimi koristi za sankanje. Ovde se okuplja veliki broj mališana sa roditeljima tokom zimskih meseci.

 


Kako stići:
Autobusom do Banovog brda bilo kojom linijom pa onda prošetate od pijace 500-600 metara do nas (brži način) ili sačekate autobus 57 koji ide na svakih pola sata, njime dođete do Kamp Košutnjaka, pa prođete kroz šumu i izađete na Ski stazu... ;)

 


20 godina skijanja na Košutnjaku1992-2012

ski staza foto2a

U Beogradu na ski stazi na Košutnjaku skija se više od 20. godina. Zime 1991 / 1992 na Košutnjaku je postavljen Ski lift bez stubova (na konop) koji je proizvelo i montiralo preduzeće FOD iz Bora. Od  beogradske opštine Čukarica još dobijeno na korišcenje parče zemlje za ski stazu, i tako je počelo moderno skijanje u Beogradu.

Ideja je bila da se skija zimi ali i leti postavljanjem specijalne podloge - tepiha po stazi.

Košutnjak - Sankanje ulepšalo je vikend mnogobrojnim Beograđanima

| Košutnjak, Beograd | 22.01.2017. | novosti.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Košutnjak - Beograd | Ostali zimski sportovi
sankanje 2kosutnjak novostirs

Sankanje po minusu i januarskom suncu na Košutnjaku ulepšalo je vikend mnogobrojnim Beograđanima. Žitelji ovog kraja grada pozvali su putem društvenih mreža sve stanovnike prestonice da dođu na brdo kod otvorenih bazena i uživaju u spustu niz padinu.

Sa obrazloženjem da današnja deca ne znaju da uživaju u snegu, Bojan Zlatarević (25) pozvao je preko "Fejsbuka" sve "starije" generacije da povedu mlađu braću i sestre, ćerke i sinove, unuke... i da od 13 sati zaposednu Košutnjak.

Opširnije...

Košutnjak - Tradicionalna Sankanijada 2017.

| Košutnjak, Beograd | 12.01.2017. | novosti.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Košutnjak - Beograd | Ostali zimski sportovi
bgd kosutnjak620x592

Tradicionalna "Sankanijada", koja se već dve decenije održava na ski-stazi na Košutnjaku, zakazana je za subotu 14. januara 2017. u podne. Iako je održavanje bilo neizvesno zbog nedostaka snežnog pokrivača, ljubitelji ove zimske zanimacije mogu da odahnu. Prognoze meteorologa idu im naruku, pa mogu da počnu zagrevanje za trku.

Opširnije...

Košutnjak - U nedelju 2. februara tradicionalna sankanijada

| Košutnjak, Beograd | 30.01.2014. | skijanje.rs | Komentari (5)
Kategorije: Dešavanja | Srbija | Košutnjak - Beograd
kosutnjak02022014480

Na jedinom beogradskom skijalištu, na ski stazi na Košutnjaku, u nedelju 02. februara 2014. se održava tradicionalna sankanijada u organizaciji Aleksandar kluba a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Čukarica.

Takmičite se na svemu osim na sankama - ovim su pozvani svi zainteresovani za zimsko druženje na Košutnjaku, a to je i prilika da se iskaže maštovitost u izboru sredstava i načina spuštanja niz stazu.

Opširnije...

Putopis početnika - Posle 20 godina ponovo na skijama

| 13.12.2012. | Sinisha | Komentari (1)
Kategorije: Ski zanimljivosti | Srbija | Golija - Ivanjica | Košutnjak - Beograd
ski staza foto2a

Pre koju godinu sam se učlanio na forum, pisao kako me drma nostalgija za skijanjem... I nakopon, prošle zime posle više od 20 godina stao sam u pancerice, vezove, skije. Više šale radi nego zbilje, bile su to skije mog druga, na stazi na Kosutnjaku u BG. Osecaj je bio kao da sam spustio noge u dva betonska bloka. Znaci osećaja nema. Ni da se pomerim. Tu je neki od radnika na stazi prokomentarisao, ne mogu da živim od ovih početnika. Odmah je proključao inat. Reko gledaj početnika i zviz niz stazu.

Sreći nije bilo kraja, kezio sam se ko malo dete. Par spuštanja i noge su same skijale i pravile grube zaokrete, ne znam ni sam kako. Poslednje skijanje pre ovoga mi je bilo '90e na Bjelašnici, kada sam bio baš klinac. I cirka 70kg sitniji :).

Opširnije...

Beograd - „Sankanijada“ na Košutnjaku

| Beograd | 11.02.2012. | Danas | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Košutnjak - Beograd | Bob - Sankaski sportovi
images43a

Tradicionalna „Sankanijada“ petnaesta po redu, biće održana danas na Košutnjaku. Manifestacija počinje u podne na ski-stazi kluba „Aleksandar“ a pokrovitelj je opština Čukarica u saradnji sa JP „Ada Ciganlija“.

„Sankanijada“ predstavlja neobičan primer takmičenja u sankanju, na svemu osim na sankama. Zbog specifičnosti takmičenja, postoje i razne kategorije nagrada. Tako će se, na primer, birati najkreativnije sredstvo za sankanje, najmlađi i najstariji učesnik, kao i prva tri učesnika koja su prošla kroz cilj. Na posebnost takmičenja ukazuje i nagrada za najsporijeg takmičara.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija


Niko nije komentarisao ovu stranu.

Pošaljite svoj komentar