TEME
Supernovatravel2016
Filiptravel2016Baner468x60

Sjenica

3sjenica

Sjenica, jedno od najviših mesta u Jugoslaviji (Uz Žabljak i Šavnik). Nalazi se u kotlini Grabovičke reke na visini 1030 m/nv. Centar je i jedne od prostorno najvećih opština u Srbiji (1056 Km2).

Čitavo područje Sjeničko-pešterske visoravni je planinskog karaktera, posebno je pogodna za zimske sportove. Visoravan sa prosečnom nadmorskom visinom od 1200 m, okružuju planine: Jadovnik (1734 mnv), Zlatar (1627 mnv), Giljeva (1617 mnv), Javor (1520 mnv) i Goaija (1833 mnv).

Kroz grad i u njegovoj neposrednoj blizini protiču četiri reke: Uvac, Vapa, Grabovica i Jablanica, od koji se formira Sjeničko jezero.

Ovaj grad raspolaže i sportskim terenima idealnim za zimske sportove a posebno za alpske i nordiske sportove koji se nalze na Radišića brdu, Babinjači i Jadovniku. 2015. godine je izgrađen ski centar Žari sa stazama za nordijsko skijanje i biatlon kao i stazom za alpsko skijanje.

Sjenički nordijci jedni su od najboljih u zemlji i osvajači su priznanja sa mnogih domaćih i međunarodnih nordijskih takmičenja.

Skijanje u Sjenici

Na ovom području ima mnogo izvanrednih smučarskih terena, pa je skijanje zahvaljujući i velikom broju snežnih dana veoma popularno.

Ski-centar "Žari"
Nalazi se 6 km južno od centra Sjenice i predstavlja idealno mesto za rekreaciju na snegu, na svega nekoliko minuta vožnje od grada kvalitetnim asfaltnim putem.

Jedan deo ski-centra "Žari" predstavlja staza za nordijske discipline u ukupnoj dužini od 5,5 km staza i kompletno opremljeno strelište za Biatlon. Ovo je jedina takva staza u regionu i nosi titulu Nacionalnog biatlon centra "Žari" i na njemu se održavaju najznačajnija nacionalna i regionalna takmičenja. 2,5 km staze je pokriveno asfaltnom podlogom, pa se sezona nordijskog trčanja nikada ne zaustavlja ni leti ni zimi. Leti takmičari koriste roller skije.

Posebna atrakcija jeste potpuno nova staza za alpsko skijanje, na obronicima planine Koritnik (1.471 m/nv), otvorena sezone 2014/2015. Staza predstavlja drugi deo Ski centra “Žari” i omiljeno je mesto za rekreativce. Staza ukupne dužine 850 m sa visinskom razlikom od 270m, je opremljena žičarom i obezbeljuje komforno skijanje uz neponovljiv pogled na sjeničko polje i planine Pešteri. Staza je otvorena svakog dana u periodu od 09 do 16:30 u toku zimske sezone koja u sjeničkom kraju traje duže. Radi se o demontiranom ski liftu "Gobelja relej" sa Kopaonika, koji sada u Sjenici nastavlja da funkcioniše. Nabavljen je i ratrak - tabač snega Pisten Bully 300 koji tokom zime sređuje obe ski staze i nordijsku i alpsku.

Skijalištem uravlja Ustanova za sport i rekreaciju Opštine Sjenica.

Pašino brdo,  Babinjača
Sjenica je već decenijama rasadnik smučarskih talenata, pre svega u nordijskim zimskim sportovima. Takmičari skijaških klubova iz Sjenice su višestruki prvaci Srbije u nordijskim disciplinama skijaški trčanje i biatlon. Takmičenja u nordijskim zimskim sportovima se održavaju na uređenoj stazi Glibanj na Babinjači, udaljenoj 3 kilometra od grada, na putu prema Novoj Varoši, kao i na lokaciji Pašino brdo.

Skijaši na stazi Glibanj na Babinjači

Učsnici memorijala Amar Garibović u skijaškom trčanju, marta 2011. na Pašinom brdu

Skijaši trkači na Pašinom brdu, zima 2014/2015.

 

 

 

Borovi
U blizini Hotela Borovi, koji je udaljen 1,5 km od centra grada nekada se nalazila ski staza sa liftom - vučnica dužine 300m.

Svi prospekti kao i aktuelni sajtovi koji pisu o turistickoj ponudi opstine Sjenica, uz opis ponude hotela Bor imaju navedeno: "Hotel Bor - najlepši i najstariji hotel na Pešteru, nalazi na ....
Zimi su korisnicima usluga ovog hotela na raspolaganju ski staza, sa ski liftom dužine 300 metara
."

 Na fotografijama je situaciju na licu mesta, snumljena  2010. godine.
Pomenuti ski lift postoji, ali pitanje je dali je kompletan. Nakon prve privatizacije, hotel je više puta menjao valsnike... A pominje se i da je zemljište na kome se nalazila staza vraćeno starim vlasnicima, pa je i mogućnost njenog korišćenja dovedeno u pitanje?

2013. godine za web portal ekapija.com Zenib Biberović, menadžer hotela "Borovi", je izjavio da imaju gostiju sa raznih strana, ali i da konstantno rade na unapređenju usluge.
- Hotel "Borovi", čiji je vlasnik Fejo Selek, rekonstruisan je pre četiri godine. Planiramo da narednih godina izgradimo bazen i spa centar. Kapacitet hotela je 100 kreveta, imamo restoran sa 550 mesta i kongresnu salu od 300 mesta.  U okruženju su ski staza i ski lift, a nameravamo da uredimo i trim stazu, kao i stazu zdravlja – navodi Biberović.

Da li je pri tom mislio na neposredno okruženje hotela, ili grada Sjenice?? Kakva je sudbina ski lifta i staze kod hotela ???

Radišića brdo
Nekada je na RADIŠIĆA BRDU, nedaleko od Sjenice, postojao ski-lift. Ovaj ski lift je preseljen na lokaciju Babinjača uz ski stazu Uvac, udaljenu 3 km od Sjenice na putu prema Novoj Varoši.

Premeštanje ovog ski lifta je na žalost ostalo samo jedan neuspeli pokušaj. Može se reći da ovaj ski-lift više i ne postoji, dalje mu se gubi trag...  Ostala je samo ova slika:


Nekada - ski lift na Radišića brdu


 

V I D E O:


Hotel Bor - najlepši i najstariji hotel na Pešteru, nalazi na putnom pravcu Sjenica - Novi Pazar, udaljen kilometar i po od centra grada, u debeloj hladovini četinarske šume. Hotel raspolaže sa 120 ležaja u komfornim sobama, nacionalnim restoranom, galerijom i salonom. Pored izuzetno ljubaznog osoblja i prelepog ambijenta, gosti ovde odsedaju i zbog veoma popularnih cena. Zimi su korisnicima usluga ovog hotela na raspolaganju ski staza, sa ski liftom dužine 300 metara.Sjenica se nalazi na zapadu Sandžaka - Raška oblast. Nalazi se na putu Novi Pazar - Sjenica - Nova Varoš koji spaja Ibarsku magistralu sa Zlatiborskom magistralom pa ima dobre saobraćajne veze sa istokom i zapadom Raške oblasti.

Do Sjenice se dolazi i novoizgrađenim putnim pravcem od Požege, preko Ivanjice, Kušića i Kladnice (preko planine Golije).

Sam dolazak u Sjenicu predstavlja svojevrstan užitak, jer se prolazi kroz jedinstvene krajolike pešterske visoravni. Definitivno, put vredan truda, a lično zadovoljstvo je zagarantovano.

Magistralnim putem, koji spaja Ibarsku i Zlatiborsku magistralu, Sjenica je povezana sa Prijepoljem, Novim Pazarom i Novom Varoši, regionalnim sa Ivanjicom, Ariljem i Užicem, a delimično asfaltiranim putem preko Bara, sa Bijelim Poljem.

 


Naučni rad: Geografske osnove rzvoja turizma u Sjeničkom kraju

srpskogeografskodrustvo logo

Naučni rad: Geografske osnove rzvoja turizma u Sjeničkom kraju

Autori: Dr Mila Pavlović, redovni profesor, Geografski fakultet, Beograd.
           Dr Dejan Šabić, docent, Geografski fakultet, Beograd

Objavljeno u: Glasniku Srpskog geografskog društva - br.1 od 2005. godine.

Faktor razvoja Sjeničkog kraja je i razvoj zimskih sportova. Evo šta o tome piše u ovom naučnom članku:

Skijaško trčanje - U Sjenici održan Memorijal ”Murat i Amar Garibović” 2016.

| Sjenica | 22.08.2016. | skisavez.com | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Sjenica | Nordijska takmičenja | Nord ski - Srbija i okruženje
Mem Murat i Amar 20154a3

Memorijalno takmičenje u ski rolu - letnjoj varijanti skijaškog trčanja, pod nazivom ”Memorijalni kup Murat Garibović" i "Olimpijske staze Amar Garibović”, održano je 21. i 22. avgusta 2016. u Sjenici. Prvog takmičarskog dana vožena je sprint trka na 400 metara, a dan kasnije je održano takmičenje u disciplini distanca. Muškarci su vozili trku na 7 km, žene na 5 km.

Organizatori Memorijala je skijašk klub ”Amar Garibović” a pokrovitelji, Skijaški savez Srbije.

Opširnije...

Biatlon - Balkan roller cup i Državno prvenstvo u Sjenici

| Žari, Sjenica | 16.08.2016. | biathlon-serbia.org.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Sjenica | Biatlon
biatlon avgust2016527x360

U Sjenici je od 05-07. avgusta 2016. održano međunarodno biatlon letnje takmičenje "Balkan Roller Cup 1" u disciplinama SPRINT i PURSUIT (potera). Na stazama i strelištu Ski centra Žari nastupilo je oko sedamdeset takmičara iz 7 (sedam) zemalja Balkanskog Regiona i to iz: Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Makedonije i Srbije.

Opširnije...

Žari, Sjenica - Muguć kraj saradnje sa Biatlon savezom Srbije

| Sjenica | 01.07.2016. | FB | Komentari (0)
Kategorije: Dešavanja | Sjenica | Biatlon
zari 480x292

Predsednik opštine Sjenica zabraniće Biatlon savezu Srbije korišćenje biatlon i ski centra Žari ???

Iz Opštine Sjenica 26. juna 2016. upućeno je pismo Ministarstvu omladine i sporta. Predsednik opštine Hazbo Mujović zahteva od Ministra sastanak na kome bi izneli probleme koji su evidentirani u saradnji sa Biatlon savezom Srbije.

Opširnije...

Zapadna Srbija - Skijališta spremna za početak zimske sezone

| Zapadna Srbija | 13.12.2015. | novosti.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Sjenica | Tara | Tornik - Zlatibor | Zlatar - Nova Varoš
zlatibor sneg 640x389

Skijališta u zapadnoj Srbiji su spremna za početak zimske sezone 2015/2016. Većina njih će za skijaše biti otvorena do kraja decembra. O tome svedoče izjave iz turističkih organizacija opština iz ovog srpskog regiona, a koje prenosi dnevni list Večernje novosti.

Opširnije...

Biatlon - Pripreme reprezentacije Srbije za novu sezonu

| 31.10.2015. | biathlon-serbia.org.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Sjenica | Biatlon | Nord ski - Srbija i okruženje
biatlon okt20154a

Članovi i kandidati za Nacionalni Biatlon Tim Srbije uspešno su od 04.-14. oktobra 2015. realizovali planiranu fazu priprema na Gleceru u mestu Ramsau/Austrija, a sve u cilju što uspešnijeg njihovog nastupa na međunarodnoj sportskoj sceni u nastupajućoj 2015/2016. sezoni.

Nakon realizacije planiranih i programiranih priprema na glečeru u Austriji a zatim i realizacije medicinskih pregleda i testiranja u Zavodu za sport i medecinu sporta Republike Srbije, Doc. dr Srđan Milosavljević sa reprezentativcima u biatlonu nastavio je sa realizacijom kondicionih treninga.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija


Komentari:

  • Molim vas da date informacije o ceni i radnom vremenu ski lifta u ski centru

    Poslao Andrija T., 08.01.2017 15:05

  • Molim vas Sjeničani, da date malo detaljnije informacije o stazi, kolike je dužine, da li je strma, koji je tip žičare, ima li velike gužve i dovoljno snega. Hvala

    Poslao Čačanin, 27.02.2015 18:05

  • Ski centar Žari kod Sjenice je novo napravljen sa ski liftom. Snega ima od novembra do sigurno maja meseca..
    Pozzzz

    Poslao Sjenicanin, 04.02.2015 00:16

Pošaljite svoj komentar