TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Roller ski oprema za sve terene

skirollo250

Tehnologija i mogućnosti skijaške sportske opreme stalno napreduju. U tome ne izostaje i Roller-ski oprema, koja je nastala još 30 godina prošlog veka kao dosta verna simulacija cros country skijanja u letnjim uslovima bez snega. Prvobitno je bila namenjena isključivo za letnji trening skijaša trkača, ali su se u međuvremenu pojavila i takmičenja, a Roller Skiing je postala grana u okviru Nordijskih skijaških (cross country) sportova.

U ukviru Međunarodne smučarske federacije - FIS, Internacionalne biatlon unije - IBU, ... ustanovljena su odgovarajuća takmičenja Svetskog kupa i razna Prvenstva na rollerskijama.

Kao i u zimskoj varijanti, i ovde su prisutne slobodna tehnika (kliznim korakom) i klasična tehnika vožnje. I discipline su gotovo jednake - sprint i distanca sa mass startom, pojedinačnim intreval startom i pursuit (potera).

Na roller skijama (ili ski rollerima) se uglavnom vozilo na ravnim, uglavnom asfaltnim stazama. Kako je vožnja rollerskija sve popularnija i kao rekreacija, nameće se potreba vožnje i na ostalim ne uređenim terenima i slobodnim površinama.

Pojavili su se novi i neobični modeli ski rollera na kojima može da se vozi i na šljaci atletske staze, i po makadamu, po zemljanom terenu, po travi ....

Zahvaljujući reprezentativcima Srbije u nordijskom skijanju Belmi i Rejhanu Šmrković iz ski kluba "Jelenak" iz Sjenice, u prilici smo da se upoznamo sa novim modelima Roller skija za sve terene.

Novi modeli rellerskija su stigli u Sjenicu zahvaljujući njihovom sponzoru Robertu Tonussi iz Italije, iz firme Skirollo koja proizvodi i prodaje rollerski opremu. Od 2011. kao sponzor, snabdeva ih najnovijom opremom, i od tada njihova briga su samo dobre pripreme za predstojeća takmičenja.

"Skirollo Diablo i Cross eXtreme su najbolji ski roleri, ovo je novi način vožnje ski rolera i veoma je sličan cross country skijanju. Ovi ski roleri nam pomažu da razvijemo veštine koje su nam potrebne u zimskom periodu. Omogućavaju da uživamo u treniranju u ovom sportu daleko od saobraćaja, jer se mogu voziti po lošem asfaltu, na blatnjavim stazama, po makadamu tj. mogu se voziti na bilo kojoj vrsti terena" - izjavila je Belma Šmrković, učesnica Zimskih Olimpijskih igara u Vancuveru 2010. (http://en.wikipedia.org/wiki/Belma_%C5%A0mrkovi%C4%87)

U Srbiji ima interesovanja za rekreativno bavljenje roller skijanjem, ali nažalost ova opreme kod nas neme gde da se kupi. Nije baš ni jeftina.  U Italiji roller skije koštaju između 200-300 eur, vezovi oko 50 eur, namenska cipela za letnje roller skijanje 300 eur, štapovi od 60-90 eur.

Zato nije ni čudo što se takmičari u Sjenici i na Zlatiboru (mestima gde je najrazvijenije nordijsko skijanje u Srbiji) snalaze, sami eksperimentišu i prave roller skije, a ostalo imaju sa svoje zimske ski opreme.

Komentari:

  • jel zna neko gde moze da se kupi kompletna roller ski oprema u beogradu i koja je cena odprilike. hvala

    Poslao stefan, 01.04.2016 22:19

  • U Beogradu postoji sportski klub "Lavina" koji se bavi biatlonom i nordijskim skijanjem. Ukoliko je neko zainteresovan za rekreativno ili profesionalno bavljenje ovim sportovima neka se slobodno javi na 063-103-5224.

    Poslao Milan Sretenović, 15.09.2012 12:41

  • mislim da je rekreatino bavljenje roller skijanjem nesto sto zaista doprinosi kvalitetnijem zivotu.Zao mi je sto jedan grad kao sto je Beograd (metropola) ne moze da uveze potrebnu opremi i priusti ovo zadovoljstvo zainteresovanima za ovaj vid rekreacije.Takodje videla sam da nema ni stapova za nordijsko hodanje u nasem Beogradu.Ono sto je na korist zdravstvenu o tome malo ko nesto i da zna a kamo li o opremi.ko ne zeli holesterol ,trigliceride,depresiju ,gojaznost a voli zdravo srce, vedar i sportski duh neka upraznjava Nordijsko hodanje i roller ski.

    Poslao Zorica, 25.08.2012 07:16

Pošaljite svoj komentar


Oprema za Nordijsko skijanje

alpinapak1425p

Od 1987 godine usvojen je novi standard *NNN - New Nordic Norm* za vezove i cipele.  Cipele iz NNN serije imaju integralni...

Oprema za telemark

telemark6a

     Telemark je svestrana skijaška disciplina, sa telemark okretima, klizačkim sekcijama i skokovima. Telemark stil okreta na skijama je nazvan po regionu...