TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Turno skijanje - Osnove

turnoosnove1

     Turno skijanje nije obično skijanje.
     Turno skijanje je poslednjih godina sve popularnije među ljubiteljima prirode i sporta te postaje jedan od omiljenih oblika kretanja tokom zime. Po masovnosti može se porediti sa ski trčanjem uprkos tome što je zarad uslova koje diktira priroda ova aktivnost više okrenuta planinama. Laici poistovećuju turno skijanje sa skijanjem izvan uredjenih staza. Tu vrstu skijanja nazivamo jednostavno skijanje ili bolje, skijanje van uređenih staza stim što se kod nas zarad nepoznavanja domaće terminologije upotrebljava izraz „freeride skijanje“.

     Turno skijanje se suštinski razlikuje u načinu izvodjenja samog uspona, jer celu turu zasnivamo na sopstvenim moćima. Pri turiranju upotrebljavamo specijalnu turnoskijašku opremu koja nam omogućava da se jednostavno i efikasno penjemo sa skijama na nogama. Tokom ture možemo povezivati jedan ili više vrhova, u zavisnosti od kondicije i trenutnih snežnih uslova. S vrha zatim odskijamo u dolinu. Turno skijanje je pravi doživljaj koji uključuje kako penjanje tako i spuštanje i na taj način povezuje planinarenje i skijanje u prirodnom ambijentu.

     Istorija turnog skijanja

     Sama podela skijanja na discipline poput alpskog skijanja, ski-trčanja i turnog skijanja pojavljuje se u poslednjih nekoliko dekada. Turno skijanje, kakvog ga mi danas znamo, pojavilo se još u 19. veku. Jedan od prvih turno skijaša bio je John Snowshoe Thompson, koji je u planinama Sierra Nevada-e u Kaliforniji još 1855. isporučivao poštu na udaljene rudarske kopove koji su se nalazili u planini tako što je koristio skije za uspon i silazak.
     U Evropi se ova disciplina prvi put javlja 1894. godine, kada je njen "otac", Nemac Wilhelm von Arlt izveo prvi uspon na 3103. metara visok Sonnblick u Austriji i odskijao sa vrha. Pomenuti uspon i spust su i danas pravi turno skijaški podvig. Jedna od najpoznatijih turno skijaških tura u Evropi, znamenita "Haute route" izmeñu Chamonix-a u Francuskoj i Zermatt-a u Švajcarskoj, prvi put je u celini izvedena 1911. godine. Ta tura je i dalje visoko rangirana na top listi želja velikog broja turno-skijaša. Ruta prolazi kroz netaknutu planinsku prirodu u samom srcu Alpa sa mnogobrojnim usponima i spustovima i u proseku zahteva oko nedelju dana za njeno izvođenje.

     Oprema
     Za turno skijanje koristi se specijalana turnoskijaška oprema. Veoma važan deo opreme su turni vezovi koji omogućavaju hodanje sa skijama na nogama, i specijalne “kože” koje pri usponu zalepimo na klizne površine skija što nam omogućava da hodamo uzbrdo, bez kliznja unazad. Pre početka spusta “kože” odlepimo i spakujemo te dalje možemo normalno da skijamo. Same turno-skije se od skija za alpsko skijanje uglavnom razlikuju po manjoj težini. Sva turno-skijaška oprema je znatno lakša pre svega iz praktičnih razloga, jer je treba nositi sopstvenim moćima do izabranog cilja. Obuća za turno skijanje je specijalizovana tako da omogućava hodanje i skijanje te predstavlja kompromis izmeñu krute i tvrde pancerice za alpsko skijanje i meke planinarske gojzerice. Za turno skijanje takoñe su potrebni i štapovi sa većim krpljama što nam znatno olakšava kretanje u dubokom snegu.

     Ranac je osnovni deo opreme, u kojem se obavezno nalaze oprema za prvu pomoć, rezervna odeća, hrana i piće. Turno skijanje se u planinama obično izvodi zimi i u rano proleće. Zbog posebnog kretanja u planinskom okruženju sa snegom, ne smemo da zaboravimo osnovni "bezbedonosni trio", koji sadrži primopredajnjik (slo. žolna), lopatu i sondu. Lavinski primopredajnik emituje signale te u slučaju spašavanja snegom zatrpanih skijaša nakon lavine, omogućava odredjivanje njihove lokacije. Za utvrñivanje tačne lokacije i položaja tela zatrpanog upotrebljava se lavinska sonda, a za brže otkopavanje neophodna nam je lopata za sneg. Nažalost, u Sloveniji (prim. prev. takođe i u Srbiji) je još uvek moguće videti veliki broj turno skijaša koji se ne pridržavaju ovog, u Evropi opšte prihvaćenog pravila.

     Udruženje za razvoj turnog skijanja.
     Godine 2009. godine osnovano je Društvo za razvoj amaterskog turno skijanja s glavnim ciljem da se podigne svest i promoviše ova lepa zimska aktivnosti u planinskom okruženju. Svesni smo da je pravilan način korićenja lavinske opreme, uz temeljno poznavanje prirodnih opasnosti od ključnog značaja za efikasnu i preventivnu akciju.
     Dobre tehničke i taktičke pripreme turnog skijanja, omogućuju bezgranično uživanje u vijuganju izvan prenatrpanih urečenih skijaških staza.


     Autor: Nejc Kuhar  Prevela sa slovenačkog: Nina Ađanin
     Izvor: KLUB VISOKOGORACA - www.klubvg.org

Komentari:

  • Postovani, kako odredite visinu skije, npr ja sam visok 190 cm ?

    Poslao igor, 09.02.2017 09:57

Pošaljite svoj komentar


Turno skijanje - Pojmovi

turnoskijanjepera1m

*     Turno skijanje* (Alpine Touring (AT) - eng, Randonnée - fr) je jedan od oblika skijanja u divljini, odnosno van uredjenih skijalista....

Turno skijanje - O tehnici hodanja

intro1.jpg

     Tehnika hodanja na turnim skijama je veoma slična hodanju na nordijskim skijama. Ako ste probali, onda će Vam biti mnogo lakše...

Turno skijanje - O bezbednosti

turnobz4.jpg

     Poznato je da zimi na zasneženim padinama najveća opasnost preti od snežnih lavina. Tu opasnost je najbolje i najpametnije izbeći. Prosto...

Turno skijanje - Saveti

introskitourimage.jpg

    *Osposobljenost za bavljenje turno skijanjem*     Osnovni preduuslov za sigurno bavljenje turnim skijanjem, uz dobru fizičku kondiciju i znanje skijanja, je završavanje...