TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Alpsko skijanje - Intenzivna takmičarska aktivnost na Кopaoniku

| Kopaonik | 25.03.2016. | skijanje.rs
filip 592x360

Kategorije

Obzirom na loše snežne uslove u prvoj polovini zimske sezone došlo je do otkazivanja mnogih planiranih skijaških takmičenja iz kalendara Skijaškog saveza Srbije. Kako su u martu mesecu uslovi za takmičenja mnogo bolji, došlo je do zgusnutog rasporeda skijaških trka i to pre svega na Kopaoniku. Iz dana u dan nizala su se takmičenja različitih kategorija, od onih klubskih za Alpski kup Srbije, do međunarodnih FIS trka i Nacionalnog prvenstva. Sve trke su vožene na stazi Crna Duboka na Kopaoniku, a veliku pomoć u realizaciji takmičenja je pružilo Javno preduzeće Skijališta Srbije.

Evo kratkog pregleda održanih takmičenja i ostvarenih rezultata:

Prvenstvo Srbije u alpskom skijanju za mlađe kategorije
U subotu i nedelju 19 i 20. marta 2016. održano je Prvenstvo Srbije za mlađe kategorije. Prvog dana u subotu je vožen veleslalom u kategorijama mlađi i stariji cicibani kao i deca I i II. Drugog takmičarskog dana u nedelju su skijaši uzrasta deca I i II vozili trke u disciplini slalom.

Po kategorijama, Prvaci Srbije u veleslalomu za sezonu 2015/2016 su:
 - U10 Mlađi cicibani: Novak Ivanović, Ski klub Zlatar, Nova Varoš
 - U10 Mlađe cicibanke: Emilija Žurović, Ski klub Ares, Beograd
 - U12 Stariji cicibani: Lazar Perišić, Ski klub Rtanj, Beograd
 - U12 Starije cicibanke: Sanja Đurđević, Ski klub Ares, Beograd
 - U14 Mlađi dečaci: Aleksa Tomović, Ski klub BSK, Beograd
 - U14 Mlađe devojčice: Katarina Đurović, Ski klub Ares, Beograd
 - U16 Stariji dečaci: Mateja Minić, Ski klub Midžor, Knjaževac
 - U16 Starije devojčice: Marta Dinić, Ski klub Midžor, Knjaževac

Po kategorijama, Prvaci Srbije u slalomu za sezonu 2015/2016 su:
 - U14 Mlađi dečaci: Aleksa Tomović, Ski klub BSK, Beograd
 - U14 Mlađe devojčice: Zoja Grbović, Ski klub Ares, Beograd
 - U16 Stariji dečaci: Filip Matijević, Ski klub Zlatar, Nova Varoš
 - U16 Starije devojčice: Marta Dinić, Ski klub Midžor, Knjaževac

Preuzmite rezultate...   Regionalna trka "Kup Osa 2016."
Kup OSA u organizaciji Ski kluba Radnički-Elit iz Kragujevca je vožen u petak 18. marta 2016. Nastupale su najmlađe kategorije takmičara - pahulje i ciibani u disciplini veleslalom. Takmičenje se boduje za regionalni kup.

Preuzmite rezultate... Alpski kup Srbije "Memorijal Božidar Đurović"
Istog dana u petak 18. marta 2016.  na Kopaoniku su vožene trke koje se boduju za Alpski kup Srbije - Memorijal Božidar Đurović. Nastupali su takmičari u kategorijama pahulje - ispod 10 godina, zatim U10-mlaži cicibani, U12-stariji cicibani, U14- deca I i U16-deca II. Organizator memorijala je  Ski kluba Radnički-Elit iz Kragujevca.

Preuzmite rezultate...

 FIS Royal DPC 2016.
U četvrtak 17. marta na Koponiku na stazi Duboka je vožena međunarodna FIS Royal DPC trka slaloma u muškoj i ženskoj konkurenciji. Nastupali su takmičari iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Kipra, Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Nemačke i Srbije. Ova trka je zamena za neodržanu FIS Royal trku 27. februara. Trku je organizovao Ski klub Royal iz Beograda.
U ženskoj konkurenciji od takmičarki iz Srbije nastupala je samo Milica Kovačević i zauzela četvrto mesto. Prva je bila grkinja Maria Samarinou.
U muškoj trci slaloma najbolji je bio najuspešniji reprezentativac Srbije Marko Vukićević ispred makedonca Antonia Ristevski i grka Ioannisa Proios na trećem mestu. Od ostalih takmičara iz Srbije zapašene plasmane su imali Srahinja Stanišić na 6. mestu, dok je Rašo Jeremić bio 13.

Kopaonik nam ostaje u lepom secanju... Tri uzastopne pobede Marka Vukicevica i popravljanje bodova, popravljeni bodovi Marka Stevovica i dobri nastupi Strahinje Stanišica, kao i pohvale mladim takmicarima. - naveo je trener Miloš Tomić na FB strani Alpskog tima Srbije na kraju takmičarskog programa na Kopaoniku.

Preuzmite rezultate...FIS NC Prvenstvo Srbije u alpskom skijanju
Prvenstvo Srbije u disciplini slalom je voženo na Kopaoniku u utorak 15. marts 2016. od 10,00h. Prvenstvo je bilo otvorenog tipa pa su nastupali takmičari iz 15-tak zemalja u borbi za FIS NC bodove. Trke je organizovao Skijaški savez Srbije.
Boje Srbije u ženskoj konkurenciji je branila Milica Kovačević koja je na ovoj slalom trci zauzela 6. mesto sa 8,71 sekundu zaostatka za pobednicom Ingrid Hamnes iz Norveške. Jana Babić nije završila prvu vožnju.
U muškoj trcu najbolji je bio naš Marko Vukićević . Igor laikert iz BiH je sa 26 stotinki zaostatka bio drugi a makedonac Antonio Ristevski je sa 60 stotinki zaostatka zauteo 3. mesto. Od ostalih takmičara iz Srbije Marko Stevović je zauzeo 9-to, Rašo Jeremić 18-to a Rastko Blagojević 23-će mesto.

Preuzmite rezultate...FIS Eurobalkan kup 2016.
FIS takmičenje sa dugom tradicijom EvroBalkan kup održan je ove godine po 12. put u utorak 15. marts 2016. sa početkom nešto posle 14h, odnosno nakon pre podne održanog Prvenstva Srbije. Na Kopaoniku na stazi Duboka vožene su trke slaloma u ženskoj i muškoj konkurenciji uz učešče takmičara iz preko 15 zemalja. Trku je organizovao Ski klub Niš iz Niša.
Među devojkama, najbolja je bila Elvedina Muzaferija iz BiH. Naša Jana Babić je bial 6-ta sa 13,99 sekundi zaostatka, dok Milica Kovačević nije završila prvu vožnju.
Skijaši su na ovoj trci imali isti raspored na pobedničkom postolju kao i na prepodnevnoj NC trci. 1. Marko Vukićević (SRB), 2. Igor Laikert (BIH), 3. ntonio Ristevski (MKD). Četvrto mesto je pripalo Marku Stevović, a o ostalih srpskih takmičara plasmane su imali 9. Strahinja Stanišić,  15. Rašo Jeremić.

Uspešan dan za naš tim. Dve pobede Marka Vukicevica u slalomu voženom na Kopaoniku i još jednom popravljeni fis bodovi. Dobre nastupe imali su i Marko Stevovic (takode popravio bodove) i Strahinja Stanišic... - naveo je trener Miloš Tomić na FB strani Alpskog tima Srbije nakon prvog takmičarskog dana na Kopaoniku.

Preuzmite rezultate...


             Rezultati preuzeti sa Skisavez.com

 

Komentari

Saveti

featureImg

Deca - Sa mališanom na skijanje

Na šta trebate obratiti pažnju kad idete s mališanom na zimski odmor? Nemojte prestati sa skijanjem nakon što postanete roditelji. Deca vole sneg,...

Saveti

featureImg

Pitanja i odgovori o opremi

     Visok sam 182 cm, tezak 95 kg. Skijam preko 30 godina (od sedme godine). Jos uvijek vozim klasicne skije. Koje skije...

Ski Centri

featureImg

Ski-pass kolekcija Kopaonik

  Ovde je prikazana kolekcija ski pass karata sa Kopaonika od 1982. pa do 2003. godine, do uvođenja Ski-Data sistema kontrole i prodaje...

Publikacije

featureImg

Nordijsko smučanje - 1995

Naslov:  *Nordijsko smučanje* Autori:  Bojan Jošt, Janez Pustovrh Izdavač:   Fakulteta za šport, Ljubljana Godina izdanja:   1995 Format:   170 x 240 mm Broj strana:  244 Povez:  Tvrdi Tiraž:  ...

Istorija

featureImg

Značaj smučanja za Sokolska društva u Jugoslaviji

Sokoli su u međuratnom periodu radili na širenju novih sportova. Među zimskim sportovima bilo je smučanje. Smučanje se pojavilo u Sokolima u...

Publikacije

featureImg

Film - Zimski Film - 2012

"Zimski film" je nastao najprirodnije moguće - ekipa je počela da snima svoj život tokom zime! Tačnije, snimili su jednu od svojih...

Ski Centri

featureImg

Hajla, Turjak - Rožaje, kako je nekada bilo?

Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. U periodu od 1978. do 1983. godine...

Publikacije

featureImg

Mala škola smučanja - 1997

Autor: dr *Aleksandar Gačić* Naslov: MALA ŠKOLA SMUČANJA Izdavač: PSD "AVALA", Beograd Godina izdanja: 1997 Format: 125 x 175 mm Broj strana: 76 Povez: Meki Tiraž: 3.000...

Oko skijanja

featureImg

Sportski savez Srbije

Sportski savez Srbije, osnovan 1945. godine, je savez 74 granska saveza, 13 udruženja i 94 opštinskih sportskih saveza. Najveća je nevladina sportska...

Sportovi

featureImg

Ski skokovi - Sport

     Skijaški skokovi su sport u kojem se skijaš spušta niz posebno konstruisanu skakaonicu gde nakon odraza pokušava "preleteti" što veću udaljenost....