Vesti Bjelasica - Postavljeni prvi stubovi šestosed žičare na lokaciji „Kolašin 1600“

Bjelasica - Postavljeni prvi stubovi šestosed žičare na lokaciji „Kolašin 1600“

Bjelasica | 13.10.2017. | portalanalitika.me
kolasin1600 stub

Do petka 13. oktobra postavljeno je šest od petnaest stubova žičare K8 na lokaciji „Kolašin 1600“.  Radi se o šestosed D6C žičari koju gradi konzorcijum „Eminent-Doppelmayr“, a gradnja na ovoj lokaciji je počela pre mesec dana.

Vrednost izgradnje četiri kilometra skijaških staza i žičare je 9 miliona eura. U okviru te cene je i izrada projekta veštačkog osneživanja.

Na lokaciji „Kolašin 1600“ planirana je izgradnja turističkog ski rizorta, sa pratećim sadržajima ukupne vrednosti 20 miliona eura.

Pored gradnje žičare u toku je izgradnja puta od lokacije „Kolašin 1450“ do „Kolašin 1600“. Završeni su zemljani radovi, u toku je druga faza. Ukupna vrednost radova je 2 miliona eura. Takođe je u toku gradnja bazne stanice vredne 1,5 miliona eura.

Već je izgrađena trafo-stanica „Jezerine“ koja će služiti za snabdevanje električnom energijom oba kompleksa – „Kolašin 1450“ i „Kolašin 1600“.

Zona planinskog centra „Kolašin 1600“ se nalazi u južnom delu područja Bjelasice na teritoriji opštine Kolašin, površine 27,19 Ha. Bazno naselje planinskog centra sastoji se od zone sa objektima Centralnog naselja sa hotelima, apartmanima, recepcijom i javnim sadržajima, zone zasebnih grupacija sa objektima jednoporodičnih smeštajnih jedinica i površina za polazište ski liftova. Zemljište je svojina države Crne Gore.

Lokacija je detaljno razrađena prostornim planom posebne namene Bjelasica i Komovi i Detaljnom razradom lokaliteta „Kolašin 1600“.

---------------------------------------------------------

Ovo je mapa budućeg velikog ski centra na Bjelasici. Gornje naselje je Kolašin 1600 a na vrhu je žilara K8 čija gradnja je u toku. U centralnom delu mape je prikazano buduće naselje sada postojećeg skijališta Kolašin 1450. Iako blizu, ova dva skijališta ne mogu biti skijaški povezana bez  žičare K7, čija izgradnja još nije u nagoveštaju.
Dakle, nakon izgradnje ove žičare imaćemo dava zasebna skijališta.

 

Galerija slika

Komentari