Vesti Crna Gora - Ski centrima 7,7 miliona eura

Crna Gora - Ski centrima 7,7 miliona eura

| 16.05.2016. | dan.co.me
bjelasica 800x486

Najviše novca je planirano za izgradnju infrastrukture na skijalištu Kolašin 1600, gde je budžetom opredeljeno 4,7 miliona eura. Savin kuk, čiji je vlasnik IRF, pomoći će sa pola miliona, piše u dokumentu Vlade Crne Gore.

Vlada je budžetom za ovu godinu izdvojila 7,75 miliona eura koje planira da utroši na šest projekata na severu, kojima će se poboljšati infrastrukturni uslovi za zimski turizam. U pitanju je pomoć za skijališta i ski centre, a najviše para izdvojiće se za skijalište Kolašin 1600, koje se nudi na zakup na 30 do 90 godina.

Za nastavak aktivnosti na skijalištu Kolašin 1600 kroz izgradnju elektroenergetske, telekomunikacione i hidrotehničke infrastrukture, prilazne saobraćajnice sa parkingom, bazne stanice i žičare izdvojiće se 4,7 miliona eura – piše u Programu ekonomskih reformi (PER) do 2018. godine objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore.

Za turistički centar i planinarski dom Cmiljača planirano je da se potroši 1,3 miliona eura. U toku je, kako piše, revizija glavnog prjekta za deonicu puta od Jasikovca do Cmiljače, dok će u 2016. godini biti urađena projektna dokumentacija za trafostanicu 35/10 i baznu stanicu na Cmiljači, kao i izvođeni radovi.

Na Savinom kuku je planirano projektovanje 21 kilometra staza i njihova izgradnja, kao i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju puta i izgradnju parkinga. Budžetom je za Savin kuk planiran rashod od 507,5 hiljada eura – piše u PER-u.

Za turisticki centar Žarski, u regionu Bjelasice i Komova, planirano je pola miliona eura za razvoj elektroenergetske i putne infrastrukture kao i priprema projektne dokumentacije. Za planinarski i ski centar Hajla u Rožajama planirano je 530 hiljada za izradu planske dokumentacije, investicioni elaborat i nastavak radova na izgradnji lokalnog puta Rožaje–Štedin. Na Vučju se planira izgradnja akumulacionog jezera za koje je izdvojeno 255 hiljada.

Sredstva predviđena budžetom države su opredeljena kako bi se povećala atraktivnost i vrednost navedenih lokacija, a na nekoliko obezbedila osnovna infrastruktura. Krajnji cilj je privlačenje investicija iz privatnog sektora. Istovremeno će se pristupiti razmatranju najadekvatnijeg modela valorizacije skijališta – kroz privatno-javno partnerstvo ili formiranje AD „Skijališta Crne Gore” – navedeno je u dokumentu.

Sredstva od 7,7 miliona će se utrošiti u ovoj godini, a dinamika realizacije u narednim godinama zavisiće od više faktora – opredelenih sredstava iz budžeta i interesovanja potencijalnih privatnih investitora za projekte razvoja skijališta u narednom periodu.

Projekti valorizacije ovih skijališta podrazumevaju ne samo postavljanje žica i druge infrastrukture, već i turisticke ponude, pa je teško prognozirati dinamiku te realizacije – naveli su iz Vlade.

Ski centri su pre dve zime, kada nije bilo snega, pretrpeli velike gubitke. Prošle godine snega nije falilo, dok ga je ove godine bilo mnogo manje. Zbog slabije infrastruktu­e, finansijski rezultati i poseta skicentrima zavisi od vremenskih prilika, odnosno snega.

         Izvor: dan.co.me   D.M.


Komentari

featureImg
Jabuka - Prijepolje

Turistički centar "Jabuka" se nalazi na istoimenom planinskom prevoju, udaljeno oko 15 Km od Prijepolja na putnom pravcu prema Pljevljima. Nalazi se na...

featureImg
Istorija umetničkog klizanja

Dok su se ljudi klizali već vekovima, umetničko klizanje je nastalo tek sredinom 19 veka. 1772 godine englez Robert Jones, je bio...

featureImg
Ekstremno skijanje - Heli ski

Nekome nikad dovoljno adrenalina. Iako skijanje spada u fizički zahtevnije  i uzbudljivije sportove, oni najekstremniji su se dosetili još opasnijeg spuštanja niz planine....

featureImg
Olimpijsko srce - 1983, almanah

Naslov: *Olimpijsko srce - 1983*, almanah Autor: *Milomir Niketić* Izdavač: NIRO "*Dečije novine*" Gornji Milanovac          Biblioteka: Eureka, serija: Sport, knjiga 01 Godina izdanja: Decembar...

featureImg
Saveti Gorske Službe Spasavanja

Skijanje sa raznim klizačkim pomagalima bio je i biće privlačan sport i sadržaj boravka u planinama. Skijanje nije lišeno opasnosti. Nesreću ćete...