TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Tornik - Ski lift Bandera na trasi buduće gondole

| Tornik, Zlatibor | 23.08.2017. | goldgondola.rs
upripremi 800x486

Kategorije

Nakon dobijanja dozvole za prvu fazu radova za izgradnju Gondole na Zlatiboru, odnosno za izgradnju izlazne stanice i stubova T-35 i T-36 na vrhu Tornika, predhodnih dana je obavljeno geodetsko snimanje terena za postavljanje temelja od strane predstavnika izvođača radova MPP Jedinstvo uz prisustvo predstavnika Telekoma.

Geodetskim snimanjem su obeležene odgovarajuće tačke, definisano je kako će se izvršiti krčenje terena i uređenje parcele za početak radova. Utvrđeno je izmeštanje postojećeg optičkog kabla na novu trasu.

Kako se putanja i stubovi ski lifta tipa sidro "Bandera" nalaze na putanji buduće gondole, razmatran je položaj sidra Bandera koje neće značajno uticati na radove u prvoj fazi, ali koji treba da se izmesti.

Kako se navodi, za par dana treba da se utvrdi nova lokacija ski lifta "Bandera" a firma Elkoms doo već ima idejno rešenje za izmeštanje.

Po ovom pitanju za sada nema reagovanja od strane JP Skijališta srbije koje gazduje ovim ski liftom.

Nakon toga definisanja nove trase ski lifta Bandera može se odrediti nova trasa optičkog kabla i pristupiti njegovom izmeštanju.
----------------------

Kreću radoni na izlaznoj stanici gondole na Torniku
Zaista smo srećni što smo konačno došli do tog stadijuma da krenemo sa radovima na poslednjoj stanici. To je za nas prva faza, a izgradnja se odnosi na postavljanje mašinske zgrade i zgrade poslednje stanice na vrhu Tornika i dva noseća stuba na istoj parceli, gde su rešeni pravno imovinski odnosi i tu smo konačno dobili dozvolu u julu mesecu. Sa izvođačem radova je već dogovoreno da krajem sledeće nedelje krenu radovi, jer oni moraju da dostave i drugu dokumentaciju neophodnu za otvaranje gradilišta i da se definiše dinamički plan“, navodi Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ .

I proizvođači opreme, predstavnici firme Pomagalski, biće prisutani sledeće sedmice radi dogovora o daljim radovima. NJihovo prisustvo neophodno je pri ankerisanju, betoniranju i podizanju stubova, koje je planirano za period između 10. i 20. septembra.
Izvođač radova je preduzeće „Jedinstvo“, koje je nosilac konzorcijuma od četiri firme i oni će izvoditi radove na poslednjoj stanici. Iskreno se nadam da će dobra komunikacija sa ministarstvom rezultirati završetkom radova do kraja godine i mislim da smo i mi i projektanti nešto naučili iz predhodnih situacija jer je ovo jedinstven projekat za sve."

Božanićeva veruje da će do kraja godine uspeti da dobije dozvole za sve faze izgradnje , a ministarstvu Građevine već su poslati i projekti za druge dve stanice, kako bi se na vreme podneli zahtevi za preostale građevinske dozvole.
--------------------------

Sva pristigla oprema za gondolu propisno skladištena
Neposredno pred početak radova na gondoli, Komisija za prijem opreme obišla je mesta za skladištenje i konstatovala da je sva skladištena oprema na  broju i bez nedostataka.

Radi se  o delu opreme linijskog dela žičare koja će nakon ugradnje biti izložena na otvorenom i koja po svojim konstruktivnim karakteristikama otporna na  sve vremenske uslove. U skladu sa tim i uz saglasnost proizvođača opreme ovaj deo opreme je skladišten na otvorenom.

Na lokaciji ski centra Tornik skladišteni su segmenti nosećih stubova od međustanice do završne stanice.

Na lokaciji parkinga Palisadovih terena iza hotela u izgradnji Tornik skladišteni su segmenti nosećih stubova od početne stanice do međustanice i 9 launčera (delova stanica).

Deo segmenata stubova nalazi se u skladištu u Braneškom polju jer je to prvi kontigent stubova koji je stigao, a nakon čega je za ostale kontigente odlučeno da zbog smanjenja troškova transporta i efikasnije logistike budu skladišteni na gore pomenutim lokacijama koji su bliži njihovom mestu ugradnje.

 

Komentari

Istorija

featureImg

Hermann Maier

     Roditelji Hermana Maiera imali su svoju ski skolu u Flachau, Austria, gdje je Herman poceo da se takmici vec u petoj...

Publikacije

featureImg

TV serijal - PRVI SNEG 2011 - 2012

Novinarski veteran RTS-a Duško Korać, autor nekad kultne emisije sportske redakcije "Bele staze" koja je emitovana 128 puta od 1989. do 2001....

Istorija

featureImg

Partizanske smučine Cerkno '45

Naslov: *Partizanske smučine Cerkno '45* Autor: *Marijan Masterl* Izdavač: Organizacioni odbor Godina izdanja: Cerkno, 1995. doštampano 2007, Jezik: slovenački Format:  135 x 200 mm Broj strana:...

Oprema

featureImg

Rukavice za skijanje i planinarenje

Rukavice se dele na one koje se nose ispod drugih, na one koje imaju osnovnu zaštitu od vetra i greju vas,...

Publikacije

featureImg

Međunarodna smučarska pravila - Nordijske discipline - 1983

Naslov:  *Međunarodna smučarska pravila - Nordijske discipline* Urednik: Svetislav Dragović Prevod: Momčilo Đurić   Izdavač:   Smučarski savez Jugoslavije                IGRO - Sportska knjiga, Beograd Godina izdanja: ...

Publikacije

featureImg

75 godina planinarstva Srbije - 1978

Naslov:  *Almanah - 75 godina planinarstva Srbije* Autori:  Uredništvo, Branko Kotlajić - glavni i odgovorni urednik Izdavač: Planinarski savez Srbije Godina izdanja:   Beograd, 1978 Jezik:...

Oko skijanja

featureImg

Pojam skijališta i ski centra

Javna skijališta i skijaški centri predstavljaju jedne od najznačajnijih turističkih mesta turistički uređenih i organizovanih na način da omogućiju bezbedno i kvalitetno pružanje...

Istorija

featureImg

Jahorinske stare žičare

Sećanje na stare Jahorinske žičare. Neke od njih još stoje na mestu i prkose vremenu. Neke su uklonjene jer smetaju novim instalacijama,...

Publikacije

featureImg

Kopaonik, vodič - 1999

Autori: Jelena i Miladin-Buda Radović Naslov: KOPAONIK - vodič - guide Izdavač: Nacionalni park Kopaonik Godina izdanja: 1999 Format: 112 x 185 mm Broj strana:...

Saveti

featureImg

"Pametna" ski-odeća

Odeća za skijanje može da traje godinama, ako je pametno izaberete. Ali, važno je da bude i od "pametnih" materijala, poput goreteksa,...